Κομπανιόνι Μάρκος ή Μάριος

Image

Ιταλός στρατιωτικός, καταγόμενος από τη μικρή πόλη Ματζεράττα, που το 1570 ευρισκόταν στην Κύπρο, ενταγμένος στη στρατιωτική δύναμη των Βενετών, οπότε πολέμησε κατά των Οθωμανών εισβολέων στην Αμμόχωστο.

 

Ο Μάρκος ή Μάριος Κομπανιόνι έφερε τότε το βαθμό του λοχαγού. Ο επίσης λοχαγός Άντζελο Γκάττο, που και αυτός πολέμησε κατά των Οθωμανών στην Αμμόχωστο τότε, αναφέρει στη «Διήγησίν» του για την πολιορκία και άλωση της Αμμοχώστου ότι ο λοχαγός Κομπανιόνι βρισκόταν υπό τις διαταγές του κόμητα Ρανούνκιο και είχε φθάσει στην Αμμόχωστο από την Ιταλία στις 5 Μαΐου 1570, μαζί με το σώμα των στρατιωτών που είχε στρατολογήσει ο Ιερώνυμος Μαρτινέγκο μόλις είχε γίνει γνωστή η πρόθεση των Τούρκων να εισβάλουν στην Κύπρο. Ο Μαρτινέγκο είχε τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του σώματός του, καθ' οδόν όμως πέθανε στην Κέρκυρα. Το στράτευμά του συνέχισε, μεταφέροντας και τον νεκρό αρχηγό του, και έφθασε τελικά στην Κύπρο.

 

Όπως γράφει ο Άντζελο Γκάττο, το λοχαγό Κομπανιόνι εκτέλεσε, στις 25 Απριλίου του 1571, ο αρχηγός της αντίστασης της Αμμοχώστου Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος. Ο Γκάττο δεν δίνει όμως τον λόγο για τον οποίο ο Κομπανιόνι εκτελέστηκε. Ίσως παράκουσε διαταγές, ίσως εγκατέλειψε τη θέση του, ίσως για κάποιον άλλο λόγο.

Φώτο Γκάλερι

Image