Μουσείο Παραμυθιού

Image

Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Γρανικού 32, περιοχή Πύλης Πάφου στην παλιά Λευκωσία. Αποτελεί προέκταση των εργασιών του Συστημικού Ινστιτούτου Κύπρου, ενός Κέντρου έρευνας, θεωρητικής εξέλιξης και συστημικών εφαρμογών.

Άνοιξε τις πύλες του στις 23 Φεβρουαρίου 2017 με στόχο τη διάδοση και διάσωση της πολιτισμικής κληρονομάς των παραμυθιών, θρύλων, μύθων και παραδόσεων από την Κύπρο, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Εμπνεύστρια και διευθύντρια  του μουσείου η ψυχοθεραπεύτρια Βίκυ Μπαλωμένου οποία μαζί με το σύζυγο της  Φώτη Κακογιάννη ίδρυσαν ένα κερδοσκοπικό οργανισμό του οποίου βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της οικουμενικότητας του παραμυθιού, η γνωριμία άλλων πολιτισμών μέσω των παραμυθιών τους και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Η  μουσειογράφος Αντιγόνη Μιχαηλίδου, σχεδίασε και είχε τον συντονισμό υλοποίησης του Μουσείου, η ερευνήτρια Εμμανουέλλα Κατρινάκη έκανε την επιστημονική τεκμηρίωση του Μουσείου ενώ επιστημονική σύμβολουλος είναι η  Δρ Μαρία Μιχαηλίδου.

Γνωστά και άγνωστα παραμύθια, έργα τέχνης βασισμένα σε παραμύθια, σπάνια βιβλία, θεματικές εκθέσεις, μουσικές εμπνευσμένες ή γραμμένες για παραμύθια συναντιούνται σε ένα χώρο που φιλοδοξεί να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους για ένα ταξίδι στην παράδοση, τη ζωή και την ανθρώπινη ψυχή.

Στο Μουσείο του Παραμυθιού διοργανώνονται αφηγήσεις παραμυθιών, θεματικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις βασισμένες σε παραμύθια και εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που απευθύνονται στα παιδιά, στην οικογένεια, στα σχολεία και σε όσους αγαπούν τον κόσμο του παραμυθιού και της αφήγησης. Παράλληλα πραγματοποιούνται ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα εμψύχωσης με κέντρο βάρους πάντα το παραμύθι.

 

Στο Μουσείο Παραμυθιού μικροί και μεγάλοι μπορούν να εξερευνήσουν το Παραμύθι μέσα από διαδραστικά εκθέματα, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια βιβλία και έργα τέχνης που είναι εμπνευσμένα από τα παραμύθια και να μελετήσουν το παραμύθι μέσα από τη συλλογή που φιλοξενεί το μελετητήριο.

 

Μια  Μαγική Βιβλιοθήκη, Παραμυθοσυσκευές  όπως ο   Φωνογρίφος, το Παραμυθοπαράθυρο, που φιλοξενεί παιχνίδια δημιουργικής γραφής βασισμένα στις 31 λειτουργίες των παραμυθιών του ακαδημαϊκού και λαογράφου Vladimir Propp, ο Παραμυθογράφος , που επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών παραμυθιών, ο τηλέμυθος που επιτρέπει στον επισκέπτης να ακούει τα “ Παραμύθια από το τηλέφωνο» είναι μερικά από τα όσα προσφέρει το Μουσείο μαζί με το θεατροπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κόκκινη κλωστή δεμένη”, που  βασίζεται σε λαϊκά παραμύθια από την Κύπρο, την Κίνα, την Σκωτία και τη Taiwan και το πρόγραμμα “ Η Αλίκη στη χώρα των συναισθημάτων”.

 

Πηγή

www.Polignosi.com

Δήμος Λευκωσίας

Μουσείο Παραμυθιού- Fairytale Museum- Facebook page

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image