Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου ΣΚΟΚ

Image

Αθλητική Ομοσπονδία η οποία ιδρύθηκε το 1983 από τα σωματεία των επαρχιών Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου και σήμερα απαρτίζεται από τα πιο κάτω μέλη: Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας ΣΚΟΛΕΥ, Σκοπευτική Οργάνωση Λεμεσού ΣΚΟΛΕΜ, Σκοπευτική Οργάνωση Αμμοχώστου ΣΚΟΑΜ, Σκοπευτικό Όμιλο Λάρνακα ΣΚΟΛΑΡ, Σκοπευτικό Όμιλο Πάφου ΣΚΟΠΑΦ, Σκοπευτική Οργάνωση Κερύνειας ΣΚΟΚΕΡ, Σκοπευτική Οργάνωση Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου ΣΚΟΕΠΑΤ.

Ασχολείται με αγωνίσματα σκοποβολής πήλινου στόχου και σταθερού στόχου. Στα αγωνίσματα πήλινου στόχου συγκαταλέγονται τα Ολυμπιακά αγωνίσματα τραπ-σκητ και τα μη Ολυμπιακά σπόρτιγκ και Κόμπακ. Με τη συνεργασία των σκοπευτικών οργανώσεων μελών της, η Ομοσπονδία, εποπτεύει και διευθύνει την εξάσκηση των πιο κάτω αθλημάτων σκοποβολής, στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών, εφήβων και νεανίδων και διοργανώνει επίσημα πρωταθλήματα σε ετήσια βάση.

 

Η ΣΚΟΚ διοικείται από 18μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζουν 3 εκπρόσωποι της κάθε επαρχίας Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Πάφου, Λάρνακας και Κερύνειας.

 

Η ΣΚΟΚ είναι μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και είναι το επίσημο αναγνωρισμένο αθλητικό όργανο που συντονίζει, διευθύνει, εποπτεύει και προωθεί το άθλημα της σκοποβολής σταθερού και κινητού στόχου στην Κύπρο. Η Ομοσπονδία επιχορηγείται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η ΣΚΟΚ υπάγεται και είναι μέλος των πιο κάτω διεθνών αθλητικών σωματείων: Διεθνή Ομοσπονδία Σκοποβολής ISSF, Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Σκοποβολής ESC, Διεθνή Ομοσπονδία Σπόρτινγκ FITASC, Κοινοπολιτειακή Ομοσπονδία Σκοποβολής CS. Διαθέτει γραφείο στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία.

 

Με τη σκοποβολή στην Κύπρο ασχολείται μεγάλος αριθμός αθλητών μιας και θεωρείται το εθνικό σπορ της Κύπρου, λόγω κυνηγίου. Πολλοί Κύπριοι αθλητές κατέχουν ψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και έχουν πετύχει αρκετές διακρίσεις σε Διεθνείς αγώνες εξωτερικού.

 

Πηγή

Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου

www. polignosi.com