Η Κοινοπολιτεία (αγγλικά Commonwealth) είναι εθελοντικός σύνδεσμος ανεξαρτήτων κρατών που περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τις περισσότερες από τις πρώην βρετανικές αποικίες. Τα κράτη - μέλη της Κοινοπολιτείας ανέρχονται σήμερα σε 53 και αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού της γης. Η Κύπρος έγινε μέλος της Κοινοπολιτείας το 1961, λίγο μετά την ανακήρυξή της σε ανεξάρτητο κράτος, και διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Κοινοπολιτείας.
Το ιστορικό: Η αρχή της ίδρυσης της Κοινοπολιτείας τοποθετείται στη δεκαετία του 1840 με την εισαγωγή της αυτοκυβέρνησης στον Καναδά, τότε βρετανική αποικία. Ακολούθησε η παροχή αυτονομίας σε άλλες τρεις παλαιές βρετανικές αποικίες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότιο Αφρική. Οι τέσσερεις αυτές Κτήσεις, όπως λέγονταν τότε, κατά την Αυτοκρατορική Διάσκεψη που έγινε το 1926 καθορίστηκαν σε «αυτόνομες κοινότητες μέσα στη Βρετανική αυτοκρατορία, ισότιμες σε καθεστώς». Η πλήρης ανεξαρτησία τους σε σχέση προς τη Βρετανία κατοχυρώθηκε νομικά το 1931 με τον γνωστό ως Νόμο του Γουεστμίνστερ.
Η σύγχρονη Κοινοπολιτεία άρχισε να διαμορφώνεται στα χρόνια που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, με την εισδοχή σ' αυτήν της Ινδίας και του Πακιστάν (1947), και της Κεϋλάνης (1948). Το 1949 η Ινδία έγινε Δημοκρατία, αποφασίζοντας παράλληλα να παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας. Οι κοινοπολιτειακοί ηγέτες αποφάσισαν τότε ότι δεν χρειαζόταν πλέον η πίστη στην ίδια μοναρχία ως προϋπόθεση για να καταστεί μια χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την ένταξη και άλλων χωρών, και έκτοτε το μεγαλύτερο μέρος των πρώην βρετανικών αποικιών εντάχθηκαν εθελοντικά στην Κοινοπολιτεία.
Η μόνη χώρα που ήταν μέλος και δεν είναι σήμερα, είναι η Ιρλανδία η οποία αποχώρησε το 1949 επειδή άλλαξε το πολίτευμά της σε προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Την εποχή εκείνη τα μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ήταν υποχρεωμένα να έχουν ως Αρχηγό Κράτους τον εκάστοτε Βρετανό μονάρχη και έτσι η Ιρλανδία αυτομάτως έμεινε εκτός. Αυτό όμως άλλαξε το 1950 και έτσι τα μέλη μπορούν να έχουν όποιο αποδεκτό πολίτευμα επιθυμούν. Το 1949 αφαιρέθηκε από τον τίτλο του Οργανισμού η λέξη «Βρετανική».