Κόκκινος Πάτροκλος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Λύση και έπεσε μαχόμενος κοντά στο χωριό του στις 10.2.1958.

 

Αφού  αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, ο νεαρός Πάτροκλος Κόκκινος ακολούθησε το επάγγελμα του κτίστη. Όταν άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, κατετάγη από τους πρώτους στην Οργάνωση κι εντάχθηκε στην ομάδα κρούσεως της Λύσης. Ήδη από το 1955 είχε επισημανθεί και καταζητηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Έκτοτε εντάχθηκε σε ομάδα καταζητούμενων ανταρτών.

 

Ο θάνατός του συνέβη υπό τις ακόλουθες συνθήκες: Τον Φεβρουάριο του 1958 η ομάδα του Πάτροκλου Κόκκινου πήρε εντολή να κτυπήσει στόχους κοντά στη Λύση. Η ομάδα, οπλισμένη με κυνηγετικά όπλα, μετακινήθηκε το βράδυ της 9.2.1958 σε μάντρα, κοντά στη Λύση, όπου επρόκειτο να παραλάβει και άλλα, πιο κατάλληλα όπλα, για την επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί, αλλά και να ενισχυθεί και με άλλους αγωνιστές. Στη μάντρα η ομάδα επρόκειτο να παραμείνει κρυμμένη ολόκληρη την ημέρα και θα κτυπούσε τους στόχους της το επόμενο βράδυ. Το απομεσήμερο όμως της ημέρας αυτής (10.2.1958) επισημάνθηκε από αγγλική στρατιωτική δύναμη και περικυκλώθηκε. Ο Πάτροκλος Κόκκινος βγήκε τότε από τη μάντρα και, πυροβολώντας με το κυνηγετικό όπλο που διέθετε, προσπάθησε να διασπάσει τον κλοιό των Άγγλων στρατιωτών και να διαφύγει. Πράγματι, πυροβολώντας συνεχώς, κατόρθωσε να βγει στα χωράφια. Καταδιώχθηκε όμως από αγγλικό στρατιωτικό όχημα κι ακολούθησε σύγκρουσή του με τους Άγγλους που, εκτός από το όχημα, διέθεταν και αυτόματα όπλα. Παρά το ότι ο Κόκκινος διέθετε μόνο κυνηγετικό όπλο, προτίμησε να δώσει τη μάχη του παρά να παραδοθεί ή συλληφθεί, και πράγματι έπεσε μαχόμενος. Τα άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας του παρέμειναν στη μάντρα και συνελήφθησαν.