Κορώνη Αγία

Τοποθεσία και εκκλησία αφιερωμένη στην αγία Κορώνη, επί του κυρίου δρόμου Λευκωσίας - Παλαιχωρίου, νοτιοανατολικά του χωριού Άγιος Επιφάνιος (επαρχία Λευκωσίας), στη δυτική όχθη του ποταμού Μαρούλλαινα, πριν από το Απλίκι.

 

Δεν απαντάται καμιά συγκεκριμένη αγία στις πηγές, που να έφερε το όνομα Κορώνη. Αντίθετα φαίνεται ότι τούτο αποτελούσε επίθετο της Παναγίας που σχετίζεται προς την ακόλουθη τοπική παράδοση περί θαύματος:

 

Τα χωράφια της περιοχής ανήκαν στην Παναγία. Σ' αυτά εργάζονταν μια μέρα αρκετοί χωρικοί (κατ' άλλη εκδοχή επρόκειτο για εργάτες που έκτιζαν την εκκλησία). Όταν έφθασε η ώρα που επρόκειτο να καθίσουν να φάνε, μια κορώνα (θηλυκό του πουλιού κόρωνος) παρουσιάστηκε ξαφνικά και με πεισματικό τρόπο πετούσε ολόγυρα από τον χώρο όπου βρισκόταν το φαγητό των εργατών. Εκείνοι, αφού παραξενεύτηκαν από την περίεργη κι επίμονη συμπεριφορά του πουλιού, ερεύνησαν με προσοχή και ανακάλυψαν ότι μέσα στο φαγητό τους (ή μέσα στο καλάθι τους) βρισκόταν πεσμένο (ή κουρνιασμένο) ένα φαρμακερό κι επικίνδυνο ερπετό (=κουφή). Κατάλαβαν τότε πως το πουλί είχε σταλεί από την Παναγία (ή ήταν η ίδια η Παναγία μεταμορφωμένη σε πουλί) που θέλησε να τους προειδοποιήσει και να τους σώσει από τον κίνδυνο.

 

Η μικρή εκκλησία της Αγίας Κορώνης είναι σύγχρονη (κτίστηκε το 1963) που φαίνεται ότι αντικατέστησε αρχαιότερη εκκλησία η οποία είχε ερημωθεί. Στην εκκλησία βρίσκεται μια περίεργη εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας (=με τρία χέρια).

 

Άλλες τοπικές παραδόσεις μιλούν για θησαυρό από χρυσάφι που βρίσκεται κρυμμένος (ή που βρέθηκε παλαιότερα) στην περιοχή.