Κουκουμάς Ανδρέας

Image

Σύγχρονος Κύπριος ποιητής και πεζογράφος, γνωστός με το ψευδώνυμο Άντης Κανάκης. Γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Αγκαστίνα της επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Μόσχα, πήρε δε τον τίτλο Μ.Α. (ιστορία). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο. Αναμείχθηκε ενεργά στα κοινά και, κατά την περίοδο 1973-1977 διετέλεσε γραμματέας της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου. Από το 1977 άρχισε να εργάζεται ως κεντρικός μορφωτικός υπεύθυνος της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ). Ενταγμένος στις τάξεις της Αριστεράς, και ζώντας στη Λευκωσία μετά την προσφυγοποίησή του το 1974 εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, ο Ανδρέας Κουκουμάς υπηρέτησε και ως δήμαρχος Λατσιών από το 1986 μέχρι το 1991.

 

Με την ποίηση και τη λογοτεχνία γενικότερα ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία. Πολλά ποιήματα καθώς και άρθρα και μελέτες του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά κι εφημερίδες. Ποιήματά του μεταφράστηκαν επίσης στη ρωσική, βουλγαρική, αγγλική και τουρκική γλώσσα. Το πρώτο του βιβλίο εξεδόθη το 1975. Εξέδωσε τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:

 

1. Στή  Ματωμένη  Κύπρο  (Λάρνακα, 1975).

2. Μνήμη καί Συνείδηση  (Λάρνακα, 1977).

3. Γράφοντας Ἱστορία    (Λευκωσία, 1978).

4. Τό Καράβι (Λευκωσία, 1980).

5. Συνεχίζουμε (Λευκωσία, 1982).

 

Η ποιητική του συλλογή Μνήμη και Συνείδηση τιμήθηκε με έπαινο από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

 

Ο Ανδρέας Κουκουμάς, εκτός από την ποίηση, ασχολήθηκε και με άλλα είδη λόγου και κυρίως με το διήγημα. Τελευταίο του βιβλίο (1987) είναι η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Η Ρίζα.

 

Προσφιλής θεματογραφία του Ανδρέα Κουκουμά (Άντη Κανάκη) είναι η ζωή της κυπριακής υπαίθρου, οι αγώνες της εργατοαγροτικής τάξης και η σύγχρονη κυπριακή τραγωδία.