Κοτσινοπόδαρον ή νεραλλίδιν

Image

Tringa totanus. Οικογένεια: Scolopacidae. Μετρίου μεγέθους παρυδάτιον πουλί που έρχεται στην Κύπρο σε μεγάλους αριθμούς για να διαχειμάσει. Έχει χρώμα γκριζοκαφέ στην κεφαλή, στη ράχη και στις φτερούγες, ανοικτό καφέ στο στήθος και γκριζόασπρο στην κοιλιά. Η ουρά του είναι άσπρη με ωραίες καφέ ραβδώσεις. Στο άνω μέρος του κορμού έχει καφέ στίγματα, όταν δε πετά, το άκρο της ράχης προς την ουρά καθώς και τα οπίσθια άκρα των φτερούγων του φαίνονται άσπρα. Τα πόδια του είναι κατακόκκινα και όταν πετά τα έχει τεντωμένα προς τα πίσω, προεξέχουν δε της ουράς και φαίνονται σαν να είναι ματωμένα.

 

Είναι πουλί φλύαρο κι όταν πετά πάντοτε φωνάζει τίου, τίου, τίου. Διαχειμάζει κυρίως στις δυο αλυκές της Κύπρου, στους υδατοφράκτες και σε λίμνες στους ποταμούς. Τρέφεται με υδρόβια έντομα. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε νησάκια μέσα σε βάλτους. Τα μικρά του, όταν ξεπουλιάσουν, ακολουθούν τους γονείς τους.

 

Το μέγεθος του κοτσ'ινοπόδαρου φθάνει τα 28 εκατοστόμετρα. Γεννά στις ακτές των Σκανδιναβικών χωρών, στην Κεντρική Ευρώπη, μέχρι και την Κασπία Θάλασσα. Πολλά πουλιά του είδους διαχειμάζουν και στην Ευρώπη, μερικά όμως πηγαίνουν μέχρι την Κεντρική Αμερική.