Κουλλούριν

Image

Με τη λέξη κουλλούριν, που χρησιμοποιείται πανελλήνια, στην Κύπρο δεν υποδηλώνεται μόνο το γνωστό, στρογγυλού συνήθως σχήματος, φαγώσιμο είδος από ζύμη και σησάμι. Αντίθετα, στην παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα μερικά άλλα είδη ονομάζονται επίσης κουλλούρκα.

 

Κουλλούρκα λέγονται μεγάλα παρασκευάσματα από ζυμάρι, σε μέγεθος και σχήμα μικρού ψωμιού αλλά με τρύπα στη μέση, που ψήνονται σε φούρνο αλλά δεν ξηραίνονται και μένουν μαλακά. Όταν τα αφήσουν στον φούρνο για να ξηραθούν, τότε λέγονται ποξαμάδκια.

 

Κουλλούρκα (αλλά και υποκορ. κουλλουράκια ή κουλλουρούδκια) λέγονται και παραδοσιακά γλυκίσματα που κατασκευάζονται με ζυμάρι. Το ζυμάρι ανοίγεται σε λεπτό, στρογγυλό και μακρύ σχήμα, που στη συνέχεια τυλίγεται κυκλικά. Τα κουλλούρκα αυτά ψήνονται στη συνέχεια σε μέλι ή έψημαν* ή τερατσόμελον*. Από πολλούς λέγονται κουλλούρκα του μελιού για να ξεχωρίζουν από τα κουλλούρκα που ψήνονται με σησάμι σε φούρνο.

 

Στα χωριά του Τροόδους κουλλούρκα λέγονται και οι περασμένοι σε μακριά κλωστή καρποί αμυγδάλων (αθασιών) και καρυδιών, που στη συνέχεια εμβαπτίζονται μέσα σε ππαλουζέ* για να γίνει ο σουτζ΄ιούκκος*.