Κουπέπια

Image

Παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Πρόκειται για φύλλα διαφόρων φυτών μέσα στα οποία περιτυλίγεται γέμιση και μαγειρεύονται.

 

Κουπέπια παρασκευάζονται είτε από φύλλα αμπελιού, είτε από φύλλα λάχανου, είτε πιο σπάνια από φύλλα κραμβιού. Ιδίως τα φύλλα του αμπελιού χρησιμοποιούνται για το φαγητό αυτό σε όλα τα αμπελοχώρια αλλά και αλλού. Μάλιστα τρυφερά φύλλα μαζεύονται από τ’ αμπέλια, περνιούνται σε κλωστές και ξηραίνονται, ή και διατηρούνται σε αλάρμη, για να χρησιμοποιηθούν και σε εποχές του χρόνου όπου δεν υπάρχουν φρέσκα.

 

Τα κουπέπια παρασκευάζονται ως εξής: Τα φύλλα του αμπελιού, του λάχανου ή του κραμβιού πλένονται, καθαρίζονται και βράζονται ελαφρά. Στη συνέχεια το κάθε ένα απ’ αυτά απλώνεται και στο κέντρο του τοποθετείται γέμιση. Η γέμιση αποτελείται από κιμά, πλυμένο ρύζι, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο, λίγο αλάτι, λάδι, αρτύματα και κανέλα. Στη συνέχεια το κάθε φύλλο κλείνεται περιτυλίγοντας τη γέμιση. Όταν παρασκευαστούν αρκετά τέτοια, τοποθετούνται σε κατσαρόλα και μαγειρεύονται σε νερό. Μπορούν επίσης να μαγειρευτούν και στο φούρνο, όπως τα διάφορα γεμιστά.

 

Νοστιμότατα είναι και τα λεγόμενα κουπέπια του αθθού. Παρασκευάζονται με την ίδια γέμιση, μόνο που αυτή τοποθετείται στο εσωτερικό του αθθού (=άνθους) της κολοκυθιάς, του οποίου κλείνεται το επάνω ανοικτό μέρος.

 

Κατά τις περιόδους νηστειών παρασκευάζονται τα νηστίσιμα κουπέπια με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά, μόνο που απουσιάζει από τη γέμιση ο κιμάς.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια