Μαρτινέγκο Ιερώνυμος

Image

 

Κατά τις παραμονές της αναμενόμενης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1570, ο Ιερώνυμος Μαρτινέγκο ήταν ένας από τους Βενετούς ευγενείς που στρατολόγησαν πολεμιστές στη Βενετία, με σκοπό να πλεύσουν στην Κύπρο για υπεράσπισή της. Εντυπωσίασε στη Βενετία, σύμφωνα προς τα χρονικά, όταν το πολεμικό σώμα που ετοίμασε έκαμε μια λαμπρή παρέλαση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Μερικοί χρονικογράφοι αναφέρουν ότι επρόκειτο για 2.000 άνδρες, μια άλλη πηγή αναφέρει 3.000 άνδρες και μια άλλη μόνο 1.300 άνδρες. Φαίνεται όμως ότι ο αριθμός 1.300 αντιπροσωπεύει εκείνους που τελικά έφθασαν στην Κύπρο.

 

Είναι πιθανότατο ότι, όταν ο Ιερώνυμος Μαρτινέγκο απέπλευσε από τη Βενετία για την Κύπρο, είχε υπό τις διαταγές του 2.000 ή ακόμη και περισσότερους άνδρες. Ο ίδιος όμως δεν έφθασε ζωντανός στο νησί γιατί, λίγο μετά την αναχώρησή του από τη Βενετία, πέθανε καθ' οδόν (κοντά στην Κέρκυρα). Μέρος μόνο των στρατιωτών του έφθασε τελικά στην Κύπρο, ενισχύοντας τη φρουρά της Αμμοχώστου, η δε άφιξή τους έγινε στις 5 Μαΐου του 1570. Αναφέρεται ότι στην Κύπρο μετεφέρθη και η σορός του δημοφιλούς Ιερώνυμου Μαρτινέγκο, που ετάφη με τιμές στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία.

 

Από παλαιότερους μελετητές έγινε η εισήγηση ότι ο ισχυρός προμαχώνας Μαρτινέγκο, στο βορειοδυτικό άκρο των τειχών της Αμμοχώστου, είχε ονομασθεί έτσι προς τιμήν του Ιερώνυμου Μαρτινέγκο, πράγμα που αμφισβητείται.

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image