Αβρααμίδου Μαρία

Image

Πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1939. Εργάστηκε ως ανώτερος λειτουργός προγραμμάτων στην κυπριακή τηλεόραση. Εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Τελευταίος Χωρισμός», (Λευκωσία, 1979), που αναφέρεται κυρίως στις οδυνηρές εμπειρίες από την τουρκοπατημένη πόλη και επαρχία της Κερύνειας.

 

Έχει ασχοληθεί με την πεζογραφία αλλά και με τη θεατρική γραφή. Τα θεατρικά της έργα «Ο Σκληρός Άγγελος» και «Η Κραυγή του Αγαμέμνονα» τιμήθηκαν με α' βραβείο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου κι ανεβάστηκαν στη σκηνή το 1985 και το 1987 αντιστοίχως. Παρουσιάστηκαν επίσης από την τηλεόραση στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

 

Εκτός από το βιβλίο διηγημάτων «Ο τελευταίος Χωρισμός» , εξέδωσε επίσης:

2. «Ο Σκληρός Άγγελος και άλλα θεατρικά» (1985)

3. «Η Κραυγή του Αγαμέμνονα και άλλα θεατρικά» (1987)

4. «Γράμμα στον μοναχικό αδελφό μου» (Αθήνα, 1986. Νουβέλα για νέους, τιμημένη με α' βραβείο του αθηναϊκού Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).

5. «Εκείνο το σημαδιακό Καλοκαίρι» (1989, Νουβέλα, τιμημένη με α'  βραβείο του Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου)

6. «Ο τελευταίος χωρισμός» (2001)

7. «Θέατρο», σε δύο τόμους (2001).

 

Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή κειμένων και διασκευή πεζογραφημάτων για την τηλεόραση. Εργάστηκε ως σκηνοθέτιδα στην κυπριακή τηλεόραση. Σκηνοθέτησε θέατρο, ντοκιμαντέρ, παιδικά και μουσικά προγράμματα κλπ.

 

Ένα ακόμη θεατρικό έργο της Μαρίας Αβρααμίδου, «Τα Πράσινα Ακρογιάλια», τιμήθηκε με πρώτο βραβείο σε θεατρικό διαγωνισμό του ΘΟΚ το 1992 και ανεβάστηκε στη σκηνή. Διάφορα άλλα θεατρικά της έργα, καθώς και θεατρικές σκηνές όπως επίσης και διασκευές διηγημάτων από την ίδια, έγιναν τηλεοπτικές παραγωγές σε σκηνοθεσία της ιδίας και για λογαριασμό της Τηλεόρασης του ΡΙΚ.

Φώτο Γκάλερι

Image