Νύενμπουργκ Αιγίδιος Έγκμουντ βαν ντερ

Image

Γερμανός επισκέπτης της Κύπρου περί το 1720-23. Δεν γνωρίζουμε πολλά γι' αυτόν, πέραν του ότι είχε ταξιδέψει στην Ανατολή ως ειδικός απεσταλμένος της Αυλής της Νεαπόλεως, και είχε κρατήσει ταξιδιωτικές σημειώσεις στις οποίες ανέφερε και τις εντυπώσεις του από την Κύπρο.

 

Ένα ταξιδιωτικό βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε στη γερμανική γλώσσα στο Leyden, σε δύο τόμους, το 1757 και το 1758, φέρει τίτλο: Ταξίδια διά μέσου τμήματος της Ευρώπης, στην Μικρά Ασία, στα Νησιά του Αρχιπελάγους [=του Αιγαίου], στη Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Όρος Σινά... κλπ.

 

Εκδότης του ήταν ο καθηγητής J.W. Heyman, που αναφέρει στον πρόλογό του ότι επεξεργάστηκε, υπό μορφή επιστολών, τις σημειώσεις δύο διαφορετικών ταξιδιωτών. Ο ένας ήταν ο θείος του Τζων Χέυμαν, και ο άλλος ο Αιγίδιος Έγκμοντ βαν ντερ Νύενμπουργκ. Ο πρώτος ταξίδεψε στην Ανατολή μεταξύ του 1700 και του 1709, και ο δεύτερος το 1720-23. Δεν γνωρίζουμε πότε πέρασαν ακριβώς από την Κύπρο, ούτε και ποια κείμενα ανήκουν στον ένα και ποια στον άλλο, μετά την «επεξεργασία» τους από τον εκδότη του έργου. Πάντως, ένα κεφάλαιο (το 18ο) του πρώτου τόμου, καλύπτει τις σελίδες 290-304 και φέρει τίτλο: Ταξίδι στο νησί της Κύπρου, μια κάποια έκθεση για το νησί αυτό.

 

Στο κεφάλαιο αυτό δίνονται διάφορες πληροφορίες γενικής φύσεως για την Κύπρο, ιστορικές και γεωγραφικές, μαζί με ειδικές αναφορές στην Πάφο, στη Λάρνακα, στην Αμμόχωστο, στη Λευκωσία και στην Κερύνεια. Περιγράφονται επίσης πολλές περιοχές της υπαίθρου, γίνεται λόγος για τα προϊόντα του νησιού τότε, για το οθωμανικό καθεστώς που υπήρχε στο νησί, για τις ασχολίες των ανθρώπων, για την όχι υγιεινή ατμόσφαιρα κλπ.

 

Το κείμενο αυτό αποτελεί ενδιαφέρουσα μαρτυρία για την Κύπρο και την όλη κατάστασή της κατά τις πρώτες δεκαετίες του 18ου αιώνα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια