Οικονομίδης Χριστοφής

Image

Οικονομολόγος, συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Λευκόνοικο το 1908 και πέθανε το 2007. Ήταν γόνος παλαιάς οικογένειας του Λευκονοίκου από την οποία προήλθαν διαπρεπείς προσωπικότητες της Κύπρου, όπως ο μητροπολίτης Κιτίου Κυπριανός Οικονομίδης, ο Ιωάννης Χ. Οικονομίδηςπου ίδρυσε το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα και την πρώτη συνεργατική εταιρεία της Κύπρου, και ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης.

 

Ο Χριστοφής Οικονομίδηςήταν πτυχιούχος οικονομικών και πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διπλωματούχο μέλος του Ινστιτούτου Τραπεζιτών του Λονδίνου και εταίρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών του Λονδίνου.

 

Εργάστηκε ως αρχιλογιστής της Γεωργικής Τραπέζης Κύπρου (1929-1950) απ’ όπου απεχώρησε το 1951 και ίδρυσε την Κυπριακή Εταιρεία Εισαγωγών Λτδ, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για μακρά σειρά ετών. Για μια δεκαπενταετία (1957-72) υπηρέτησε ως μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Μαζί με άλλους Κυπρίους οικονομολόγους ίδρυσε, το 1962, την Εταιρεία Κυπριακών Οικονομικών Μελετών (ΕΚΟΜ), της οποίας υπήρξε πρόεδρος από το 1962 ώς το 1979, οπότε ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος. Από το 1968 ως το 1980 διετέλεσε μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Διεθνούς Οικονομικού Συνδέσμου (International Economic Association). Με δική του, μάλιστα, εισήγηση ο Σύνδεσμος οργάνωσε ειδικό συνέδριο στο Μπλεντ της Γιουγκοσλαυίας με θέμα Πώς μπορεί να γεφυρωθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και πτωχών χωρών, η δε ομιλία του περιελήφθη στο βιβλίο The gap between rich and poor countries (Λονδίνο, 1972). To 1973 εξέδωσε στην Οξφόρδη το βιβλίο Earned International reserve units: the catalyst of two complementary world problems - monetary and development, στο οποίο εισηγήθηκε έναν πρωτότυπο τρόπο μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος και αντικατάστασης του χρυσού με ένα διεθνές νόμισμα που θα εκδιδόταν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με το οποίο θα εχρηματοδοτείτο η οικονομική ανάπτυξη του τρίτου κόσμου. Παρόλο που η εισήγησή του δεν υιοθετήθηκε, ωστόσο, τιμής ένεκεν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον προσκαλούσε και συμμετείχε στα ετήσια συνέδριά του ως ειδικός προσκεκλημένος (special guest) από το 1973 ως το 1980. Το 1975 προσεκλήθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργάστηκε για ένα χρόνο ως επισκέπτης ερευνητής-καθηγητής για οικονομικά και διεθνή νομισματικά θέματα. Από το 1978 ίδρυσε στη Λευκωσία και διηύθυνε το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Οικονομίδη.

 

Δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες και άλλα κείμενα τόσο για οικονομικά όσο και για πολιτικά θέματα στον κυπριακό και τον ξένο Τύπο και εξέδωσε διάφορα βιβλία. Μεταξύ άλλων ο Χριστοφής Οικονομίδης είχε υποβάλει εμπιστευτική έκθεση στον πρόεδρο Μακάριο για συμμετοχή του, τον Οκτώβριο του 1966, σε μυστικό διεθνές σεμινάριο στο Λονδίνο, που διοργανώθηκε από το Κέντρο για τη Λύση Διεθνών Διενέξεων για συζήτηση τρόπων επίλυσης του Κυπριακού. Στο σεμινάριο πήρε μέρος και ο Τουρκοκύπριος Ουμίτ Σουλεϊμάν Ονάν (αργότερα εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες). Το 1964 απέστειλε το υπόμνημα The problem confronting Cyprus- Solution Compatible with the U.N. Charter and the Wellbeing of the People of Cyprus as a whole στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Σακάρι Τουομιόγια και στον διάδοχό του Γκάλο Πλάζα. Εξέδωσε επίσης τα βιβλία Το Κυπριακό Πρόβλημα στην κρισιμότερή του φάση (Λευκωσία, 1978), Πώς μπορούσε και πώς μπορεί να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα προτού είναι πολύ αργά (Λευκωσία, 1985), καθώς και μελέτες οικονομικού, κυρίως, περιεχομένου. Τελευταία έκδοσή του, το βιβλίο Απομυθοποιημένη Ιστορία του Κυπριακού τα τελευταία 129 χρόνια (Λευκωσία, 2009), βιβλίο που εκδόθηκε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του.