Άγιοι Ηλιόφωτοι

Image

Τουρκοκυπριακό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, 480 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται 3 περίπου χμ. ΒΔ. του Μιτσερού και 22 περίπου χμ. ΝΑ. της Μόρφου. Από το χωριό, η θέα προς τον κάμπο Μόρφου και προς τον δυτικό Πενταδάκτυλο είναι πανοραμική.

 

Προφανώς το χωριό είχε ιδρυθεί μετά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, αφού ο Μαχαιράς αναφέρει ως χώρο άσκησης των αγίων Ηλιοφώτων το χωριό Αχερά, φέουδο τότε. Μια υπόθεση που μπορεί να γίνει, είναι ότι ο οικισμός Αχερά ταυτίζεται με το χωριό Άγιοι Ηλιόφωτοι, οπότε αργότερα άλλαξε την ονομασία του (από Αχερά σε Άγιοι Ηλιόφωτοι). Το χωριό, πάντως, ήταν μεταξύ των ελληνικών οικισμών της Κύπρου που μετατράπηκαν, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε αμιγώς τουρκοκυπριακούς.  

 

Αν και το χωριό ήταν τουρκοκυπριακό, εντούτοις διατηρούσε ελληνορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στους αγίους Ηλιοφώτους. Σύμφωνα με τον Ρούπερτ Γκάννις, ο άγιος Ηλιόφωτος έφθασε στην Κύπρο τον 7ο αιώνα, πέθανε και τάφηκε στο χωριό. Κατά τον Λεόντιο Μαχαιρά ο Άγιος Ηλιόφωτος βρίσκεται στην Αχερά, ένα μεσαιωνικό φέουδο, μια μικρή όαση πολύ κοντά στα ΝΑ. του χωριού. Πιθανόν στην Αχερά να υπήρχε και μοναστήρι. Οι χωρικοί των γειτονικών χωριών μιλούν για την ύπαρξη κάποιου μοναστηριού στην Αχερά που τώρα κατεδαφίστηκε.

 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 52
1891 56 
1901 54 
1911 60 
1921 55 
1931 65 
1946 74 
1960 91 
1973 117 
2011 60
2021 111

 

Το χωριό χαρακτηριζόταν πάντοτε από αρκετή εγκαταλειμμένη γη και στις καλλιέργειες κυριαρχούσαν τα σιτηρά.

 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι των Αγίων Ηλιοφώτων εξαναγκάστηκαν από την ηγεσία τους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να μεταφερθούν, μαζί με τους άλλους Τουρκοκυπρίους των ελεύθερων περιοχών, για εγκατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές. Η μεταφορά τους έγινε το 1975.

 

Σήμερα το χωριό δεν υπάρχει πια. Τα σπίτια του έχουν σωριαστεί σε ερείπια, που τα περισσότερα έχουν μετακινηθεί. Σώζεται μόνο η εκκλησία των Αγίων Ηλιοφώτων, με μικρό σπήλαιο στο εσωτερικό της όπου, σύμφωνα προς την παράδοση, είχαν ταφεί οι άγιοι Ηλιόφωτοι, τους οποίους αναφέρει ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς. Εκεί κοντά υπάρχει και μεγαλύτερο σπήλαιο όπου, κατά την παράδοση, είχαν ασκητεύσει οι άγιοι αυτοί, που ήσαν 5 από τους 300 «Αλαμάνους» αγίους της Κύπρου.