Παπαχριστοφόρου Ευαγόρας

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Καταγόταν από το χωριό Κάτω Αμίαντος. Γεννήθηκε το 1937 και δολοφονήθηκε στις 7.10.1957 στο κρησφύγετό του, μαζί με τον συναγωνιστή και ξάδελφό του Χρύσανθο Μυλωνά*.

 

Ο Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο και δεν έκαμε ανώτερες σπουδές. Εργάστηκε στο μεταλλείο του Αμιάντου ως εργάτης και, αργότερα, ηλεκτρολόγος.

 

Το 1955 έγινε μέλος της ΕΟΚΑ και πήρε μέρος σε αρκετές επιχειρήσεις της Οργάνωσης στην περιοχή Αμιάντου-Κυπερούντας, μεταξύ δε άλλων και στη γνωστή μάχη στα Σπήλια που διηύθυνε προσωπικά ο Διγενής. Ύστερα από προδοσία συνελήφθη κι αφού βασανίστηκε, κλείσθηκε στο κρατητήριο Κοκκινοτριμιθιάς τον Ιανουάριο του 1956. Στις 13.9.1956 κατόρθωσε να δραπετεύσει, μαζί με άλλους έξι κρατουμένους. Τοποθετήθηκε τότε στις υπό τον Γρηγόρη Αυξεντίου αντάρτικες ομάδες της περιοχής Πιτσιλιάς. Πήρε μέρος σε ενέδρες και τραυματίστηκε ελαφρά στις 17.2.1957 (στην επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκαν οι Στυλιανός Λένας, Σωτήρης Τσαγγάρης και Δημήτρης Χριστοδούλου). Λίγο αργότερα, μαζί με τον Μ. Ασσιώτη, ανέλαβε την οργάνωση νέου τομέα αντάρτικης ομάδας στην περιοχή Σολιάς. Στις 7.10.1957, ενώ βρισκόταν μαζί με τον Ασσιώτη σε κρησφύγετο κοντά στο χωριό Γαλάτα, πυροβολήθηκε από τον Ασσιώτη και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Λίγο αργότερα ο Ασσιώτης πυροβόλησε και σκότωσε και τον τροφοδότη της ομάδας Χρύσανθο Μυλωνά, πριν παραδοθεί στους Άγγλους.

Φώτο Γκάλερι

Image