Πατσαλίδης Ανδρέας

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Καννάβια το 1933 και σκοτώθηκε στο χωριό Κούρδαλι στις 20 Ιουνίου 1958.

 

Ο Ανδρέας Πατσαλίδης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κανναβιών και εργαζόταν αρχικά στον Αμίαντο, όπου έδρασε ως ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της τοπικής Νέας Συντεχνίας, και αργότερα στο δασικό σταθμό Πλατανιών. Υπήρξε από τους πρώτους μαχητές της ΕΟΚΑ και έλαβε μέρος στην επιχείρηση “Προς τη Νίκη” στις 23 Νοεμβρίου 1955 με την ομάδα του ήρωα Χρίστου Τσιάρτα, στην ενέδρα στο δρόμο Κακοπετριάς – Σπηλιών. Συνεργαζόταν με τους τοπικούς υπεύθυνους της Οργάνωσης των γύρω χωριών και με τις ανταρτικές ομάδες της περιοχής του. Πήρε μέρος, μαζί με τον ήρωα Κώστα Αναξαγόρα και άλλους συναγωνιστές του, στην αφαίρεση ασυρμάτων από το δασικό σταθμό Πλατανιών και στην επίθεση εναντίον του σταθμού αυτού.

 

Στο χωριό Κούρδαλι όπου ζούσε, είχε παραχωρήσει το σπίτι του, για φύλαξη όπλων και πυρομαχικών της Οργάνωσης. Και ακριβώς στο σπίτι του συνέβη το φοβερό ατύχημα στις 20 Ιουνίου του 1958, κατά τη διάρκεια εργασίας για κατασκευή βομβών. Η έκρηξη ήταν τρομερή. Το σπίτι καταστράφηκε πλήρως, οι δε αγωνιστές που βρίσκονταν σ’ αυτό βρήκαν ακαριαίο και φρικτό θάνατο. Ήταν οι: Κώστας Αναξαγόρα, 23 χρόνων, Αλέκος Κωνσταντίνου, 22 χρόνων, Παναγιώτης Γεωργιάδης, 28 χρόνων, και Ανδρέας Πατσαλίδης, 25 χρόνων.

Φώτο Γκάλερι

Image