Πατσαλίδης Ανδρέας

Image

Πρώην υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στο Τσέρι στις 23 Σεπτεμβρίου 1922. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2002. Ήταν νυμφευμένος με την Λητώ Πατσαλίδη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Λεμεσού σπούδασε στο London School of Economics and Political Science και στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Harvard. Έτυχε των τίτλων B.Sc. (Econ.) (Hons.), M.P.A. (Econ. Develop.).

 

To 1941 εισήλθε στην κυβερνητική υπηρεσία και εργάστηκε σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα. Το 1959 ανέλαβε το Τμήμα Συντονισμού και Βιομηχανικής Αναπτύξεως στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Κατά την περίοδο 1962-1968 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικού Προγραμματισμού.

 

Υπουργός Οικονομικών

Το 1968 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μακαρίου και υπηρέτησε στη θέση αυτή για έντεκα συνεχή χρόνια. Διορίστηκε στις 24 Ιουνίου 1968  έως στις  15 Ιουλίου 1974. 

Ηταν ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος μετά την εισβολή του 1974 είχε να διαχειριστεί μια τεράστια κρίση. Μετά την εισβολή επανήλθε στη θέση του και υπηρέτησε έως την 31η Οκτωβρίου 1979. Προκάτοχος του ήταν ο Ρένος Σολομίδης.

 Το 1979 διορίστηκε διοικητής της Τράπεζας Κύπρου. Την περίοδο 1984-1999 διετέλεσε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Από πλευράς πόρων και οικονομικών δυνατοτήτων, το κατεχόμενο μέρος της χώρας αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου, ανέφερε σε ομιλία του τον Ιούλιο του 1977 ο Α. Πατσαλίδης ενώπιον ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι βρέθηκαν στην Κύπρο για το «Διεθνές Δημοσιογραφικόν Συμπόσιον». Όπως εξηγούσε ο υπουργός στους εκπροσώπους του ξένου Τύπου: «… πίσω από το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια βρίσκονται η σκληρή οικονομική πραγματικότητα, η αγωνία και το δράμα αλλά επίσης η αποφασιστικότητα για μη υποταγή στην ωμή βία και η εμμονή και αντοχή μέχρι την εξεύρεση μίας αξιοπρεπούς και δίκαιης λύσης του πολιτικού προβλήματος». Περίπου 150 χιλ. Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν τότε από τις περιουσίες τους.

Για αυτό και κύριως στόχος τότε του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξε η επαναδραστηριοποίηση της Οικονομίας.

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

 

 Πήρε μέρος σε ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και σε άλλα διεθνή συνέδρια για οικονομικά θέματα. Έκαμε διάφορες μελέτες σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, οικονομικού προγραμματισμού και άλλα συναφή θέματα.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image