Περεντός Λούης

Image

Ποιητής. Γεννήθηκε το 1948 στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο το 1966. Εργάστηκε στη Λάρνακα ως τραπεζικός υπάλληλος και στην πορεία αναδείχθηκε ως μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές προσωπικότητες της πόλης μετά τη δεκαετία του 1970. (Βλέπε: Οι Ανατολές του Ποιητή Λούη Περεντού)

 

Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, του Κυπριακού Κέντρου PEN και της πνευματικής ομάδας του περιοδικού «Ο Κύκλος». Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δημητρίειου Πολιτιστικού Κέντρου Λάρνακας και συντονιστής της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λάρνακας.

Το Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1973 με στόχο τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη λειτουργία διαφόρων εργαστηρίων τέχνης.


Την περίοδο 1979-1982 ανέλαβε αμισθί πολιτιστικός υπεύθυνος του Δήμου Λάρνακας. Επί των ημερών του ξεκίνησε η έκδοση του περιοδικού «Λάρνακα-Κατακλυσμός» και διοργανώθηκαν  αρκετές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης συμμετείχει στην επιτροπή έκδοσης του περιοδικού ΚΥΚΛΟΣ.


Συνέβαλε στις  εκδόσεις του Δήμου Λάρνακας καθώς και τη δημιουργία μαζί με άλλους συμπολίτες  του Ιστορικού Αρχείου. Από το 2011 δημιούργησε με τον Φοίβο Σταυρίδη την ομάδα "Φίλοι της Λάρνακας". (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ)

 

Δημοσίευσε ποιήματά του σε διάφορα περιοδικά και σε εφημερίδες. Χρησιμοποίησε και το ψευδώνυμο «Άγγελος Ολύμπιος». Τιμήθηκε κατά καιρούς με διάφορα βραβεία, περιλαμβανομένου κρατικού επαίνου για έργο νέου λογοτέχνη για την πρώτη του ποιητική συλλογή που εξέδωσε το 1973. (Συνέντευξη στο LarnakaOnline)

 

Ενδιαφέρουσα ιστορία είναι από που πήρε το επίθετο Περεντός. Οπως ο ίδιος αναφέρει: "Το όνομά του πατέρα μου που ήταν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΛ Λεμεσού, ήταν Δημήτρης Ιωάννου Αβραάμ, αλλά με ένορκο δήλωση του το άλλαξε σε Δημήτρης Περεντός, αφού στα γήπεδα του φώναζαν «άτε ρε Δημήτρη, πάρε Ππερεντέ» ( στα Τούρκικα «ππερεντές» σημαίνει παίρνω φόρα για να πηδήσω).

 

Εξέδωσε ποιητικές συλλογές και άλλα έργα:

 

«Διάφανα», 1973.

«Προς Ερυσίχθονας», 1977.

«Παχύδερμα», 1979.

«Τ’ απωθημένα ενός μικροαστού», 1982.

«Κύπρις το Μοιραίον», 1987.

«Αγάπες του Απόλυτου»,2008.

 «Ονόματα της Νύχτας»,2012.

«Εσωτερικός διάλογος»,2013.

 

«Θεατρικές παραστάσεις στη Λάρνακα 1879-1913» ( α’ έκδοση 1992, β’ έκδοση 1999 )

 «Αποτελέσματα Διαγωνισμών Γιορτής  Κατακλυσμού Λάρνακας 1946-2004» εκδ.2005.

«Γκραφίτι  πάνω σε Κυπριακά χαρτονομίσματα», 2010.

 

Τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου με έπαινο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη (ποιητική συλλογή ΔΙΑΦΑΝΑ, 1973). Το 2011 ο Δήμος Λάρνακας τον τίμησε για την προσφορά του στην πόλη.

Φώτο Γκάλερι

Image