Πλεσσιέ ντε de Plessie οικογένεια

Image

Γαλλικής καταγωγής μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου, από το επώνυμο της οποίας φαίνεται να πήρε το όνομά του ο οικισμός Πλέσσια που δεν υφίσταται σήμερα. Ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει στο Χρονικόν του τα ακόλουθα μέλη της οικογένειας:

 

1. Αμωρύ ή Χαμερίν ντε Πλεσσιέ:   Έζησε επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Β΄ (1369-1382). Μετά τον πόλεμο κατά των Γενουατών, που είχαν εισβάλει στην Κύπρο το 1373, ο ντε Πλεσσιέ ήταν μεταξύ των ομήρων που είχαν σταλεί αιχμάλωτοι στη Γένουα. Εκεί προσπάθησε, μαζί με άλλους, να δραπετεύσει αλλά το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε κι απέτυχε. Στην Κύπρο επέστρεψε αργότερα, όταν κατεβλήθησαν τα σχετικά λύτρα. Τον βρίσκουμε να είναι το 1382, αμέσως μετά τον θάνατο του βασιλιά Πέτρου Β΄, μέλος του συμβουλίου που άσκησε την εξουσία στο βασίλειο της Κύπρου μέχρι την εκλογή κι ενθρόνιση νέου βασιλιά, του Ιακώβου Α΄.

 

2. Μπαλιάν ντε Πλεσσιέ: Πιθανώς πατέρας του προηγούμενου. Έζησε επί εποχής του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α΄ (1359-1369) στις εκστρατείες του οποίου πήρε μέρος. Ιδιαίτερα αναφέρεται η συμμετοχή του στην εκστρατεία κατά της Αιγύπτου και στην πολιορκία και κατάληψη της Αλεξάνδρειας από τις κυπριακές δυνάμεις το 1365.

 

3. Ιωάννης ντε Πλεσσιέ: Έζησε κι έδρασε επί ημερών του Πέτρου Α΄ και του Πέτρου Β΄. Συμμετείχε στις εκστρατείες του Πέτρου Α΄. Πήρε μέρος στον πόλεμο κατά των Γενουατών (1373-1374). Μάλιστα το 1374 εστάλη, από την πολιορκούμενη από τους Γενουάτες Κερύνεια, ως ειδικός απεσταλμένος της Κύπρου στη Γένουα για διαπραγματεύσεις.

 

4. Ματθαίος ντε Πλεσσιέ: Έζησε επί εποχής του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α΄, από τον οποίο κι είχε τιμηθεί με αξίωμα του βασιλείου των Ιεροσολύμων.