Πυλιώτης Αχιλλέας

Λογοτέχνης. Γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Ορμίδεια της επαρχίας Λάρνακας. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια ρίχτηκε στη βιοπάλη, ασκώντας διάφορα επαγγέλματα. Από το 1960 άρχισε να εργάζεται ως αρχισυντάκτης και υπεύθυνος του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Εποχή.

 

Ο Αχιλλέας Πυλιώτηςπρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία ως διηγηματογράφος. Το πρώτο του διήγημα, Ο Χρήστος, δημοσιεύθηκε στο αξιόλογο λογοτεχνικό περιοδικό Κυπριακά Γράμματα το 1943. Εκτός από διηγήματα έγραψε ποίηση, μελέτες, άρθρα, κι ασχολήθηκε και με την κριτική, ιδίως κριτική βιβλίου και θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κυπρίων Λογοτεχνών και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου κατά την περίοδο 1961-1964. Επίσης υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής γραμμάτων του υπουργείου Παιδείας (1974-1976), μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και γραμματέας του Κυπροσοβιετικού Συνδέσμου Φιλίας.

 

Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές:

 

1. Ἀφουγκραστεῖτε (1955).

2. Φωνή μέσ' ἀπ’ τή γῆ μας (1959).

Εξέδωσε επίσης τη μελέτη του: Τεύκρος Ανθίας, ένας γεννημένος ποιητής (1970, ανάτυπο από το περιοδικό Νέα Εποχή).

 

Ποιήματά του περιελήφθησαν σε ανθολογίες και μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Τα περισσότερα δημοσιεύματά του βρίσκονται στις σελίδες του σημαντικού λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Εποχή, που διευθυνόταν από τον ίδιο.

 

Πέθανε το 1998.