Πέτρος Ζ΄ πατριάρχης

Image

Κύπριος ιεράρχης, πατριάρχης Αλεξανδρείας, πρώην μητροπολίτης Καμερούν. Γεννήθηκε το 1949 στο χωριό Συγχαρί και σε νεαρή ηλικία εισήλθε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος (1969) και πρεσβύτερος (1978), οπότε προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη. Σπούδασε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» (1966-69), στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας (1970-74) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974-78).

 

Μετά το τέλος των σπουδών του υπηρέτησε ως εφημέριος στις ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου και της Νοτίου Αφρικής μέχρι το 1983, οπότε εξελέγη επίσκοπος Βαβυλώνος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ανέλαβε καθήκοντα πατριαρχικού επιτρόπου Καΐρου. Τον Ιούνιο του 1990 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του πατριαρχείου Αλεξανδρείας μητροπολίτης Άκκρας και τον Νοέμβριο του 1991 ανέλαβε καθήκοντα πατριαρχικού εξάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (Ανατολικής Αφρικής).

 

Αφού στη συνέχεια υπηρέτησε ως μητροπολίτης Καμερούν, εξελέγη, την 21 Φεβρουαρίου 1997, πάπας και πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Η ενθρόνισή του έγινε στις 9 Μαρτίου 1997. Η περίοδος της πατριαρχίας του (1997-2004) χαρακτηρίζεται από έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην Αφρική (Κένυα, Ουγκάντα, Καμερούν, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάπουε κ.α. ). Ο πατριάρχης Πέτρος υπήρξε πολύ δημοφιλής, διατηρούσε δε στενούς δεσμούς με την πατρίδα του Κύπρο.

 

Το μεγάλο ιεραποστολικό του έργο διακόπηκε κατά τρόπο τραγικό, με τον απρόσμενο θάνατό του. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ελλάδα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2004. Συγκεκριμένα σκοτώθηκαν ο ίδιος και συνεργάτες του, ενώ μετέβαιναν με ελικόπτερο σε προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Το στρατιωτικό ελικόπτερο που τους μετέφερε κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στο Όρος. Σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, δηλαδή το πλήρωμα του ελικοπτέρου και οι 16 επιβάτες, μεταξύ των οποίων οι μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Χρυσόστομος Καρχηδόνος, Ειρηναίος Πηλουσίου, Νεκτάριος Μαδαγασκάρης, και ο Κύπριος ηγούμενος της μονής Μαχαιρά Αρσένιος.