Ροδόστεμμα

Image

Έτσι λέγεται στην Κύπρο το ροδόσταγμα ή ροδόνερο ή τριανταφυλλόνερο. Είναι το προϊόν απόσταξης άγριων τριαντάφυλλων. Η απόσταξη γίνεται σε καζάνι, με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο, σε μερικά ορεινά χωριά της Κύπρου.

 

Το ροδόστεμμαν, που είναι άχρωμο και διαυγές υγρό, αλλά με άρωμα τριαντάφυλλου βέβαια, χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της μυρωδιάς διαφόρων φαρμάκων. Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Μερικοί ονομάζουν ροδόστεμμαν και το ανθόνερο που παράγεται, με απόσταξη και πάλι, από τους ανθούς της κιτρομηλιάς.  Όμως ροδόστεμμαν είναι αυτό που παράγεται από τα ρόδα (τριαντάφυλλα).

 

Εκτός από την επαγγελματική παραγωγή ροδοστέμματος με απόσταξη σε καζάνι, μικρές ποσότητες του ιδίου προϊόντος παράγουν και οικοκυρές στα σπίτια τους, για δική τους χρήση. Αυτές χρησιμοποιούν μικρό αποστακτήρα, τον λεγόμενο λαμπίκκον.

 

Παλαιότερα το ροδόστεμμαν εχρησιμοποιείτο ευρύτατα και στις διάφορες εκκλησιαστικές τελετές κατά τις οποίες γινόταν από τις γυναίκες ραντισμός με μερρέχα (όπως σε εορτές, λιτανείες, γάμους κλπ.).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλποπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image