Ρωσσίδου - Τζόουνς Θράκη

Image

«Ναΐβ» ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και έζησε για 23 χρόνια στην Αγγλία. Το 1943 κατετάγη στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία.  Για την αφοσίωσή της στο καθήκον και τη συνεισφορά της στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της απονεμήθηκε το «Μετάλλιο Τιμής» από την Βρετανία και τη Ρωσία.


Το 1968 κατοίκησε και πάλι στο Βαρώσι, μέχρι την προσφυγοποίησή της το 1974, οπότε εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία. Άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1954, όταν άρχισε να παίρνει μαθήματα σε σχολή καλών τεχνών στην Αγγλία. Από τότε και μέχρι το 1963 ζωγράφιζε κατά διαστήματα. Από το 1977 άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά και να εκθέτει έργα της σε ατομικές εκθέσεις (η πρώτη οργανώθηκε το 1979 στη Λεμεσό).

 

Ακολούθησαν πολλές άλλες ατομικές και  ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Κέρδισε το Γκραν Πρι της 7ης Μπιενάλε Ναΐβ Τέχνης του Μουσείου Τζοκοτίνα το 1995.  Το ίδιο Μουσείο την τίμησε για την προσφορά της στη ναΐβ Τέχνη, το 1997.


Τα περισσότερα έργα της είναι εμπνευσμένα από το κυπριακό τοπίο. Ζωγράφιζε επίσης «νεκρές φύσεις», που αντιπροσωπεύονταν κυρίως με πολύ εκφραστικά αγριολούλουδα. Το έργο της Θράκης Ρωσσίδου-Τζόουνς διακρίνεται για «τον συνδυασμό συνθετικής αφέλειας και χρωματικού πλούτου», όπως επισημαίνει ο καθηγητής της ιστορίας της τέχνης Χρύσανθος. 


Πέθανε το 2007.