Σεργίου Λοΐζος

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1951 στην Αγία Νάπα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1972-1976), όπου εξέθεσε έργα του. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο. Από τότε ζει στο Παραλίμνι  και εκθέτει τη ζωγραφική του σε όλο τον κόσμο σε ιδιωτικές και ομαδικές εκθέσεις.

 

Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις έργων του στη Σουηδία, στην Ελλάδα , στο Σικάγο , στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Πήρε επίσης μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Βουλγαρία (τη διεθνή μπιεννάλε χιούμορ και σάτιρας στην τέχνη), στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Ανατολική Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ελλάδα, Παρίσι, Βρυξέλλες, Κίνα, Νέα Υόρκη και Βραζιλία.

 

Η πηγή έμπνευσής του προέρχεται από την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη έκφραση.

Δυο από τους κύκλους δουλειάς του Λοΐζου Σεργίου είναι τα «αντιπολεμικά» και τα «ερωτικά». Στα έργα του Σεργίουυπάρχει μια ρωμαλεότητα, διάχυτη μια σατιρική (κάποτε και σαρκαστική) διάθεση, αισθησιασμός και δύναμη υποβολής. Η βιαιότητα της εκφραστικής γλώσσας του Σεργίου,  έγραψε το 1984 ο Αλ. Ξύδης, είναι αναμφίβολα χωρίς ανάλογο, όχι μόνο στη σύγχρονη ελληνική αλλά και όλη την ευρωπαϊκή τέχνη και αυτό με όλα της τα χαρακτηριστικά. Και ο Χρύσανθος Χρήστου έγραψε το 1981: Τα όσα άλλοτε πιο παραστατικά κι άλλοτε πιο αφηρημένα υποβάλλονται εδώ, στα γενικότερα πλαίσια ενός νέου εξπρεσιονισμού όχι άμοιρου της σημερινής αντιζωγραφικής τεχνοτροπίας..., αποτελούν... ανθεκτικά στο χρόνο εικονογραφικά ιδεογράμματα κι αρχέτυπα για κάθε ανάλογο ανθρώπινο δράμα...

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Λοϊζος Σεργίου 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image