Πετρίδης Πέτρος

Image

Συγγραφέας - ποιητής -Φωτογράφος. Ο Πέτρος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Οκτωβρίου 1961 με ρίζες στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Είναι επίσης επίτιμος δημότης Καραβά και Ομόδους. 

 

Η πρώτη του επαφή με την δημοσιογραφία έγινε στα 17 του χρόνια στο «ΦΛΑΣ»,  το πρώτο περιοδικό για τα νιάτα της Κύπρου, στο οποίο εργάστηκε για τρία χρόνια ως υπεύθυνος για τα καλλιτεχνικά θέματα. Στη συνέχεια  σπούδασε παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ιερσέης. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως παραγωγός και παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής «Η Κύπρος μας», της πρώτης κυπριακής εκπομπής που μεταδιδόταν από αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, κατά την περίοδο 1987-2003. Ιδρυτής της Πολιτιστικής Ομάδας Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας», όπου, μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε και παραστάσεις της.

 

Συνεργάστηκε με τα ομογενειακά Μ.Μ.Ε.: Εφημερίδα «Πρωϊνή», Ελληνική Ραδιοφωνία Νέας Υόρκης και Ελληνικό Κανάλι NGTV, ως δημοσιογράφος και εκφωνητής ειδήσεων, ενώ διετέλεσε, επί σειρά ετών, ανταποκριτής των κυπριακών σταθμών: ΡΙΚ, «Ο Λόγος» και «Ράδιο Πάφος». Ντοκιμαντέρ και εκπομπές του, με θέμα τη ζωή και τη δράση της Ομογένειας μας στις ΗΠΑ και όχι μόνο, μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς της Nέας Yόρκης, Ελλάδας και Κύπρου.

 

Συγγραφέας

Είναι βραβευμένος φωτογράφος, με πολλές ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό του. Γράφει ποίηση και θέατρο. Τα θεατρικά του έργα: «Ξενιτιά», «Στην Ταβέρνα», «Το γλέντι», και «Λύση Restaurant», ανέβηκαν με επιτυχία στη Νέα Υόρκη από την Πολιτιστική Ομάδα Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας».

 

 Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές «Επιστροφή», (Νέα Υόρκη 1992) «Τις Νύχτες της Σιωπής», (Νέα Υόρκη 2000), η οποία διακρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ως μια από τις πέντε πιο αξιόλογες ποιητικές συλλογές του έτους 2000 και «Το δάκρυ της ψυχής» (Εκδόσεις Εν Τύποις 2016). Εξέδωσε επίσης το βιβλίο Φωτογραφίας και Έρευνας «Σε ξένη πατρίδα-Απόδημοι Κύπριοι στις ΗΠΑ» (Εκδόσεις Εν Τύποις 2005), το Φωτογραφικό Λεύκωμα «Κύπρος πέρα από το χρώμα» (Εκδόσεις Εν Τύποις 2007), το βιβλίο Φωτογραφίας και Έρευνας «Καραβάς η ψυχή μας» (Εκδόσεις Δήμος Καραβά 2011), και το βιβλίο Έρευνας-Φωτογραφίας-Ποίησης «Μνήμες Αξεθώριαστες» (Εκδόσεις Εν Τύποις 2011), αφιερωμένο στις Ηρωίδες Γυναίκες της Κύπρου,  με συγκλονιστικές μαρτυρίες για το δράμα των αγνοουμένων μας και την προσφυγιάΤο βιβλίο αυτό προτάθηκε και εγκρίθηκε από το Brown University, και διδάχθηκε, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, στο μάθημα “Belonging and Displacement Cross-Cultural Identities, κάτι που πρώτη φορά έγινε σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, να συμπεριλάβει στη διδακτέα του ύλη  βιβλίο που αφορά στην Τραγωδία της Κύπρου.

 

Μνήμες Αξεθώριαστες

Στο ντοκιμαντέρ του Πέτρου Πετρίδη  "Μνήμες Αξεθώριαστες" ξεδιπλώνεται η τραγωδία που συνεχίζουν να ζουν, από το 1974, οι γυναίκες της μαρτυρικής Κύπρου, ο αγώνας τους για την ανεύρεση της τύχης των αγνοουμένων προσώπων τους και της επιστροφής στην κατεχόμενη, από τον τούρκο εισβολέα, γη τους. Μιλούν οι Γυναίκες: Χαρίτα Μάντολες, Γιαννούλα Αχιλλέως, Παναγιώτα Παύλου-Σολωμή, Ελένη Φωκά, Ανδρούλα Γιατρού, Ελένη Κασάπη και Ερασμία Ελισσαίου.

 

» Βλέπε ντοκιμαντέρ: Μνήμες Αξεθώριαστες

 

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στην παρουσίαση του Βιβλίου Έρευνας-Φωτογραφίας και Ποίησης του Πέτρου Πετρίδη, "Μνήμες Αξεθώριαστες", εκδόσεις "Εν τύποις", στις 17 Φεβρουαρίου του 2011, στην Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία. Παρουσιάσεις του βιβλίου και προβολές του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στη Λεμεσό, στη Πάφο, στο Μιτσερό, στο Δάλι, στον Δήμο Έγκωμης και στη Νέα Υόρκη.

 

 

Πηγή: 

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια