Σύμβουλος, Κούριο

Image

Μοναστήρι του Συμβούλου στο Κούριο, μέσα στην κοιλάδα που σχημάτισε ο μικρός χείμαρρος που φέρει την ονομασία Σύμπουλας ή ή όπως οι Άγγλοι την ονόμασαν «Χάππυ βάλλευ». Μοναδική αναφορά στο μοναστήρι του Συμβούλου γίνεται στην ομιλία του επισκόπου Πάφου Θεοδώρου που έκαμε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στην Τρεμετουσιά στις 14 Δεκεμβρίου του 655. Κατά τον Πάφου Θεόδωρο το μοναστήρι του Συμβούλου βρισκόταν 6 ρωμαϊκά μίλια δυτικά του Κουρίου, δυτικά από το ιερό του Απόλλωνα Υλάτη δηλαδή στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή σαν Σύμπουλας. Το τοπωνύμιο Σύμπουλας είναι το μόνο κατάλοιπο του μοναστηριού του Συμβούλου, στο οποίο είχε καρεί μοναχός κι ο ίδιος ο επίσκοπος Πάφου Θεόδωρος, προτού χειροτονηθεί κληρικός και αργότερα επίσκοπος.

 

Τα ερείπια από παλαιότερα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν από τη μονή, ένδειξη της παλαιότητάς της, συντηρούσαν τον μύθο γύρω από τον Άγιο Γεώργιο τον Σύμπουλα. Η ονομασία της μονής φαίνεται να σχετίζεται με το χαρακτηρισμό του Ιησού Χριστού ως «θαυμαστού συμβούλου», ο οποίος αποδίδεται στον προφήτη Ησαΐα.

Η μονή λεηλατήθηκε επανειλημμένα κατά τις αραβικές επιδρομές και αναστηλώθηκε περίπου 1300 χρόνια μετά, όταν ένα ζευγάρι πιστών από τη Λεμεσό ανακάλυψε την τοποθεσία το 1991. Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο του μοναστηριού, αναστηλώθηκε από το ζευγάρι που τη λειτούργησε, ως οι μοναχοί Γερόντιος και Πολυχρονία.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ανεγέρθηκε το μοναστήρι, που επανδρώθηκε με μοναχούς από το Μαχαιρά. Οι γυναίκες μπορούν να επισκεφθούν μόνο το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.

 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image