Θεοδοσίου Άκης

Image

Ζωγράφος, αγιογράφος. Γεννήθηκε στο χωριό Παλαιχώρι το 1946. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο όπου είχε δασκάλους στη ζωγραφική τους Αδαμάντιο Διαμαντή και Τηλέμαχο Κάνθο. Με την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο τιμήθηκε με το βραβείο τέχνης, ενώ ταυτόχρονα οργάνωσε στο χώρο του Γυμνασίου την πρώτη ατομική του έκθεση. Το 1965 πήρε μέρος στην πρώτη ομαδική έκθεση του νεοσύστατου τότε Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ). Το 1967 προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, όπου υπηρέτησε ως κινηματογραφιστής αλλά και από άλλες θέσεις, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του διευθυντή Στήριξης Παραγωγής. Αφυπηρέτησε το 2006.

 

Η επόμενη ατομική του έκθεση έγινε το 1980 στη Λευκωσία. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε επί μακρόν και με την αγιογραφία. Έχει αγιογραφήσει το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο Γηροκομείο, ενώ εικόνες του βρίσκονται σε πολλούς ναούς και σε ιδιωτικές συλλογές. Το 1976 ο αρχιεπίσκοπος και πρόεδρος Μακάριος τον επέλεξε για τη φιλοτέχνηση ολόσωμου πορτραίτου του, διαστάσεων 2Χ3 μέτρων, το οποίο κοσμεί και σήμερα το κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

 

Η Τρίτη ατομική του έκθεση έγινε τον Γενάρη του 2008 στη Λευκωσία και εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πίνακές του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.