Αζίνας Γεώργιος

Image

Υποστράτηγος (πεζικού), αναπληρωτής αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Γεννήθηκε στο χωριό Χλώρακα Πάφου το 1923. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πάφου. Φοίτησε επίσης για τρία χρόνια στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Το 1945 εισήλθε στην ελληνική σχολή Ευελπίδων, αφού αποφάσισε ν' ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Από τη Σχολή αποφοίτησε το 1947, αλλά παρέμεινε σ' αυτή ως εκπαιδευτής για σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά εστάλη ως εκπαιδευτής σε κέντρο εκπαίδευσης στη Δράμα και στη συνέχεια σε μονάδες της Βόρειας Ελλάδας. Το 1948 τραυματίστηκε στη Νάουσα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης. Τον Μάρτιο του 1950 εστάλη για μετεκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης με φοίτηση σε διάφορες σχολές στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της Σχολής Πολέμου. Με το βαθμό του λοχαγού υπηρέτησε, μεταξύ 1957 και 1960, στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.

 

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, το 1960, εργάστηκε για τη συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) που με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου έπρεπε ν' αποσταλεί στο νησί.

 

Τον Δεκέμβριο του 1960 κι ενώ υπηρετούσε σε μονάδα στην περιοχή Φλώρινας, κλήθηκε από τον πρόεδρο Μακάριο να επιστρέψει στην ιδιαίτερή του πατρίδα και να εργαστεί για τη συγκρότηση του Κυπριακού Στρατού. Υπέβαλε την παραίτησή του και ήλθε στην Κύπρο όπου τον Ιούνιο του 1961, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη του Κυπριακού Στρατού, στη συνέχεια δε υπηρέτησε από διάφορες θέσεις.

 

Στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς τοποθετήθηκε το 1975, με τον βαθμό του ταξίαρχου. Τον επόμενο χρόνο προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε καθήκοντα υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Ο υποστράτηγος Γεώργιος Αζίνας υπηρέτησε ως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1983.