Αζίνας Γεώργιος

Image

Υποστράτηγος (πεζικού), αναπληρωτής αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Γεννήθηκε στο χωριό Χλώρακα Πάφου το 1923. Πεθανε στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πάφου. Φοίτησε επίσης για τρία χρόνια στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Το 1945 εισήλθε στην ελληνική σχολή Ευελπίδων, αφού αποφάσισε ν' ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Από τη Σχολή αποφοίτησε το 1947, αλλά παρέμεινε σ' αυτή ως εκπαιδευτής για σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά εστάλη ως εκπαιδευτής σε κέντρο εκπαίδευσης στη Δράμα και στη συνέχεια σε μονάδες της Βόρειας Ελλάδας. Το 1948 τραυματίστηκε στη Νάουσα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης. Τον Μάρτιο του 1950 εστάλη για μετεκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης με φοίτηση σε διάφορες σχολές στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της Σχολής Πολέμου. Με το βαθμό του λοχαγού υπηρέτησε, μεταξύ 1957 και 1960, στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.

 

Ανεξαρτησία 1960 

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε Ανεξάρτητη Δημοκρατία, το 1960, εργάστηκε για τη συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) που με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου έπρεπε ν' αποσταλεί στο νησί.

 

 Τον Δεκέμβριο του 1960 κι ενώ υπηρετούσε σε μονάδα στην περιοχή Φλώρινας, κλήθηκε από τον πρόεδρο Μακάριο να επιστρέψει στην ιδιαίτερή του πατρίδα και να εργαστεί για τη συγκρότηση του Κυπριακού Στρατού. Υπέβαλε την παραίτησή του και ήλθε στην Κύπρο όπου τον Ιούνιο του 1961, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη του Κυπριακού Στρατού, στη συνέχεια δε υπηρέτησε από διάφορες θέσεις.

  

Διακοινοτικές 1963

Τον Δεκέμβρη του 1963, με το ξέσπασμα των Διακοινοτικών Ταραχων  στην Πάφο ο Αντισυνταγματάρχης Αζίνας ζητεί μετάθεση στην Πάφο και τον Μάρτιο του 1964 αναλαμβάνει στρατιωτικός διοικητής της. Τον ίδιο μήνα, μετά από μια σύντομη ανασύνταξη των Ε/κ ομάδων  της Πάφου, που είχαν ενισχυθεί από τον Λόχο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και άλλους Εθελοντές από τη Λευκωσία, βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με αντίστοιχες Τουρκοκυπριακές Ομάδες. 

 

Εισβολή 1974

Ο Γεώργιος Αζίνας έδωσε το παρόν και κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο παρά τον παραγκωνισμό του από τους ελλαδίτες χουντικούς αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Για την δράση και το έργο του γράφτηκε το βιβλίο  με τίτλο «Απεσοβήθη τελικώς ο κίνδυνος…» συγγραφέας του οποίου είναι ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Χρυσάνθου.
 
Η πιο αιματηρή και ίσως η πιο κρίσιμη μάχη για την τύχη τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Κύπρου ολόκληρης στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974. Έτσι τη χαρακτηρίζουν πολλοί.
 
Ο εχθρός βρισκόταν προ των πυλών. Αν έσπαζε η «αραχνοΰφαντος» (κατά την απόρρητη Έκθεση του ΓΕΕΦ) τελευταία γραμμή άμυνας στην περιοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας, θα άνοιγε διάπλατα ο δρόμος για τα στρατεύματα του «Αττίλα». Η πρωτεύουσα της Κύπρου θα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή και ίσως να μετατρεπόταν σε πόλη-φάντασμα όπως είναι σήμερα η Αμμόχωστος.
Εκείνες τις κρίσιμες ώρες, ενώ είχε ήδη αρχίσει με προέλαση στρατευμάτων η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, τα μεσάνυχτα 14 προς 15 Αυγούστου 1974 η ηγεσία του ΓΕΕΦ ανέθεσε τη διοίκηση της III Ανωτέρας Τακτικής Διοίκησης στον Κύπριο συνταγματάρχη Γεώργιο Αζίνα. 
Ο Γεώργιος Αζίνας ήταν παραγκωνισμένος από τους χουντικούς αξιωματικούς στην Εθνική Φρουρά, ειδικότερα στην III Ανωτέρα, όπου υπηρετούσε με διοικητή τον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση. Τις μέρες του πραξικοπήματος μάλιστα είχε τεθεί υπό περιορισμό, μαζί με άλλους Κύπριους αξιωματικούς.
 
Δράση στο αεροδρόμιο

Ο Αζίνας αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα, γνωρίζοντας τη δεινή θέση των μονάδων που υπερασπίζονταν τη Λευκωσία. Από την αυγή της 15ης Αυγούστου 1974 καταβάλλει το άπαν των δυνάμεών του για να κρατήσει ελεύθερη την πόλη. Μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή για να εμψυχώσει τους άντρες του και να δώσει οδηγίες στους αξιωματικούς. Οι Τούρκοι καθηλώνονται στις περισσότερες θέσεις τους, αλλά με την έλευση του σκότους συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις, με αμετάθετο στόχο την κατάληψη της Λευκωσίας. Στις 16η Αυγούστου  1974 δίνεται  η κρισιμότερη και αποφασιστικότερη μάχη.  Οι  Αττίλες εξαπολύουν στις 11 το πρωί  συνδυασμένη επίθεση με άρματα και πεζικό, ενισχυμένοι από την αεροπορία. Κύρια εχθρική προσπάθεια η κατάληψη στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ - Ιπποδρόμου. Οι λίγοι εθνοφρουροί με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν αποκρούουν την εχθρική επίθεση.

 

Οι Τούρκοι ανασυντάσσονται και στις 4η ώρα εξαπολύουν νέες επιθέσεις στην κατεύθυνση της στρατηγικής σημασίας περιοχή βόρεια της Σχολής Γρηγορίου-Υψώματος Κολοκασίδη. Ο Συνταγματάρχης Αζίνας σπεύδει στο πεδίο της μάχης, ενθαρρύνει τους στρατιώτες, δίνει οδηγίες στους αξιωματικούς και σε κάποια στιγμή δίνει στο πυροβολικό στοιχεία με τον ασύρματο, διότι ο αξιωματικός παρατηρητής είχε τραυματιστεί. Το πυροβολικό αποδεκατίζει τα τουρκικά άρματα και το εχθρικό πεζικό αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει. 

 
Εθνική Φρουρά 

Ο Συνταγματάρχης Αζίνας παραμένει στρατιωτικός διοικητής Λευκωσίας μέχρι τις 22 Μαρτίου 1975, οπότε προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται Α’ Βοηθός Επιτελάρχης ΓΕΕΦ. Την 1η Ιουνίου 1977 προάγεται σε Υποστράτηγο και αναλαμβάνει καθήκοντα υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Ο υποστράτηγος Γεώργιος Αζίνας υπηρέτησε ως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1983.

 

 

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Χρύσανθος Χρυσάνθου: Απεσοβήθη τελικώς ο κίνδυνος…»
  3. Σημερινή: Μνήμη υποστράτηγου Γεώργιου Αζίνα
  4. Αντης Λοϊζου: Η μάχη της Λευκωσίας 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image