Σερέζης Κώστας

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 18 Απριλίου 1937. Τέλειωσε το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και φοίτησε στη δραματική σχολή του Γιώργου Αρβανιτάκη και με υποτροφία στο Κολλέγιο Τηλεόρασης του Ιδρύματος Τόμσον στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Για ένα διάστημα αποσπάσθηκε για σκοπούς επιμόρφωσης στα προγράμματα επικαιρότητας του Β.B.C. στο Λονδίνο.

 

Υπήρξε από τα πρώτα και βασικά στελέχη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπου εργάστηκε από το 1960 ως το 1974, αρχικά στο ραδιόφωνο ως παραγωγός, συντάκτης και εκφωνητής σε ενημερωτικές εκπομπές και αργότερα στην τηλεόραση.

 

Από το 1975 εργαζόταν στο τμήμα ειδήσεων της ΕΤ-1 στην Αθήνα ως τηλεσχολιαστής. Ως πολιτικός συντάκτης κάλυψε γεγονότα σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ασία, Αφρική, Αμερική και Αυστραλία. Πήρε συνεντεύξεις από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και από προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων, της τέχνης και της επιστήμης και έκανε απευθείας μεταδόσεις και περιγραφές γεγονότων και εκδηλώσεων μεγάλης σημασίας. Οι τηλεοπτικές καλύψεις που έκανε για πολλές από τις επαφές του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή βρίσκονται με τα αυθεντικά του σχόλια στο οπτικό τμήμα του Ιδρύματος Αρχείων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι επίσης δημιουργός πολλών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ντοκιμαντέρ.

 

Αρνήθηκε διευθυντικές θέσεις επειδή θέλησε να εργάζεται ανενόχλητος από παρεμβάσεις, πράγμα που το πέτυχε σε όσους τομείς ασχολήθηκε. Αλλά και επειδή δεν ήθελε η οποιαδήποτε επαγγελματική προσφορά του να πάρει κομματική χροιά.

 

Συνέβαλε πολύ στην προβολή της Κύπρου στην Ελλάδα ποικιλοτρόπως, αλλά και μέσα από ένα εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΤ -1 που κράτησε 11 χρόνια και στην προβολή της Ελλάδας στην Κύπρο μέσα από ένα ανάλογο πρόγραμμα από το 1986.

 

Τιμήθηκε για τη συμβολή του στην προσέγγιση Ελλάδας και Κύπρου. Ήταν επί χρόνια τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας της Λευκωσίας «Ο Φιλελεύθερος» και για ένα διάστημα της εφημερίδας «Ο Αγών». Αρθρα του έχουν δημοσιευθεί και στην εφημερίδα Πολίτης

 

Αργώ

Το 1970 ο Κώστας Σερέζης ίδρυσε τη γκαλερί «Αργώ» στη Λευκωσία και έθεσε για πρώτη φορά σε υπεύθυνη και συστηματική βάση την προβολή της τέχνης στο νησί. Στον χώρο της τέχνης που δημιούργησε, ανέπτυξε πρωτοποριακή δράση και στον πνευματικό τομέα, που κορυφώθηκε μετά την τουρκική εισβολή. Πολλές από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε επηρέασαν ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, όπως ήταν η ομιλία που έκανε στην «Αργώ» ο τότε προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για τη διζωνική ομοσπονδία (1975).

 

Το 1976, αφού ανέστειλε τη δραστηριότητα της «Αργώ» στη Λευκωσία, ίδρυσε την γκαλερί «Αργώ» της Αθήνας, συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτιστική ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας. Το 1989 ξανάνοιξε, και λειτουργούσε παράλληλα, την γκαλερί «Αργώ» Λευκωσίας.

 

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Κύπρο και την Ελλάδα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του στην τηλεόραση και την τέχνη ή αναφέρονται στις εξελίξεις του Κυπριακού. Παρέδωσε κύκλους μαθημάτων για την τηλεόραση στο «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας» στην Αθήνα.

 

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά θέματα» που συνέστησε ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος.

 

Επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη ο Κώστας Σερέζης υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις 19 Μαρτίου 1999 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 1999. 

 

Το 1998 ο Κ. Σερέζης τιμήθηκε με το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και το 2004 βραβεύθηκε από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα.

 

Συγγραφικό έργο 

Το 1971 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Επικαιρότητες (συναντήσεις, πρόσωπα, κρίσεις, ταξίδια) με μια επιλογή από δημοσιογραφικά και ραδιοφωνικά του κείμενα. Άλλα του κείμενα έχουν δημοσιευθεί σε ειδικούς τόμους, όπως το Χρονικό του Καλλιτεχνικού Πνευματικού Κέντρου «Ώρα» (Αθήνα, 1972, 1973) ή περιληφθεί σε αφιερωματικούς τόμους, όπως είναι η έκδοση Μνήμη Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Αθήνα, 1988) κλπ., ή έχουν αναδημοσιευθεί σε περιοδικά.

 

Έχει επίσης γράψει το οδοιπορικό Ες Κύπρον, μια περιδιάβαση στο ελεύθερο τμήμα του νησιού σε φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, με μια αναδρομή στην ιστορία του Κυπριακού κατά τον 20ό αιώνα, η οποία έχει επιλεγεί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ως βοήθημα των φοιτητών στον τομέα της διεθνούς πολιτικής και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην έκδοση συμμετέχουν αυτόνομα και τρεις επιστήμονες (Αθήνα 1994). Το ίδιο βιβλίο, με τον τίτλο Τo Cyprus έχει κυκλοφορήσει και στα αγγλικά. Άλλα βιβλία του έχουν σχέση με τη δραστηριότητα που ανέπτυξε στο χώρο των εικαστικών τεχνών: το λεύκωμα Πάρις Πρέκας, το ταξίδι μου, σε επίτομη ελληνική και αγγλική έκδοση τέχνης (1997), και δυο μικρότερες εκδόσεις στη σειρά «Μικρή Εικαστική Βιβλιοθήκη», η μια στα ελληνικά και αγγλικά με τίτλο Τσόκλη: Πέτρες και θάλασσες, (Αθήνα 2003) και η άλλη στα ελληνικά και ιταλικά με τίτλο Το έργο του Πέτρου και ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (Μιλάνο 2005). Στο βιβλίο του Μίκης Θεοδωράκης, ο οικουμενικός (Αθήνα, 2001), αφηγείται προσωπικές μαρτυρίες από τη διεθνή απήχηση του έργου του συνθέτη. Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Η άλλη εποχή. Μαρτυρίες και δοκιμές από την Κύπρο και την Ελλάδα της δεκαετίας του '70. Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο Κύπρος Άνωθεν, με αεροφωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image