Φωκαϊδης Χριστόφορος

Υπουργός Άμυνας

Image

Πολιτικός -Ακαδημαϊκός. Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο τον Ιούνιο του 1974 και κατάγεται από τη Λύση και το Λευκόνοικο.  Σπούδασε Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες και Τουρκικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνέχισε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διδάξει πολιτικές επιστήμες στο  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Είναι νυμφευμένος με την Ερμιόνη Πλάτωνος και έχουν δύο υιούς.   Στον ελεύθερο χρόνο του αρέσει να μαγειρεύει και να παίζει κιθάρα. Του αρέσει επίσης πολύ το διάβασμα και το κολύμπι.

 

ΔΗΣΥ

Είναι στέλεχος του ΔΗΣΥ. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας και Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ. Ανέπτυξε πλούσια δράση ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΕΔΗΣΥ και ως Εκπρόσωπος της Νεολαίας του Ε.Λ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Έχει υπηρετήσει ως  Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ.

 

Πολιτική

Τον Απρίλιο του 2004 τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης του Σχεδίου Ανάν, στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ με αφορμή το δημοψήφισμα της 24ης  Απριλίου 2004. Κατά την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών του 2008  ως Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ υποστήριξε την υποψηφιότητα Γιαννάκη Κασουλίδη.

 

Στις Ευρωεκλογές του 2009 ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ αποτυγχάνοντας να εκλεγεί, ενώ στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011 κατήλθε ως υποψήφιος του  ΔΗΣΥ στην επαρχία  Αμμοχώστου και πάλι αποτυγχάνοντας να εκλεγεί.

 

Κατά την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών του 2013 υποστήριξε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη. Στις 7 Απριλίου του 2014 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην  Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως Υπουργός Άμυνας.

 

Επί ημερών του στο Υπουργείο Άμυνας αποφασίστηκε από το  Υπουργικό Συμβούλιο η σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας από τους 24 μήνες στους 14 μήνες. Χαρακτηριστικό στοιχείο της υπουργίας του ήταν επίσης η απόλυτη αξιοκρατία στις μεταθέσεις των στρατιωτών.

 

Παρέμεινε στο Υπουργείο Άμυνας έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2018. Τον διαδέχτηκε ο νομικός Σάββας Αγγελίδης.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image