Φάμπερ Φέλιξ Felix Faber

Δομινικανός μοναχός που καταγόταν από την πόλη Ουλμ της Γερμανίας και που κατά τη διάρκεια δυο ταξιδιών του στους Αγίους Τόπους το 1480 και το 1483 πέρασε και από την Κύπρο. Τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια του περιέγραψε στη λατινική γλώσσα στο έργο του Evagatorium in Terrae Sanctae, Arabiae et Egypti Peregrinationem, το οποίο εκδόθηκε σε τρεις τόμους με βάση τα χειρόγραφά του μεταξύ των ετών 1843 και 1849.

 

Απ' αυτό το έργο ο C.D.Cobham μετέφρασε στην αγγλική εκείνα τα αποσπάσματα που αναφέρονταν στην Κύπρο και παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα περιέλαβε στο γνωστό και πολύτιμο έργο του Excerpta Cypria, που εξέδωσε το 1908.

 

Ο Φάμπερ πέρασε από την Κύπρο κατά τα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας και οι πληροφορίες που δίνει για τους τόπους που επισκέφθηκε και την κατάσταση του νησιού και των κατοίκων κατά την περίοδο αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Ανάμεσα στα μέρη που επισκέφθηκε ήσαν οι παραλιακές πόλεις της Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, και στο εσωτερικό του νησιού το Σταυροβούνι και η Λευκωσία. Σε μια εποχή που η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι υποταγμένη στους Καθολικούς και ο Ελληνισμός της Κύπρου αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση, στον Φάμπερ κάμνει εντύπωση η αντίσταση των Ελλήνων προς την Καθολική Εκκλησία. Με επικριτική διάθεση αναφέρεται στους μοναχούς του τάγματός του, του Αγίου Δομινίκου, οι οποίοι είχαν το πλουσιότερο μοναστήρι στη Λευκωσία -σ' αυτό θάβονταν οι Φράγκοι βασιλιάδες του νησιού-, καθώς επίσης και στους μοναχούς άλλων δυτικών ταγμάτων. Η διήγησή του, η οποία μεταδίδει την ατμόσφαιρα της εποχής του, διανθίζεται και με παραδόσεις που άκουγε στους τόπους των επισκέψεών του, και οι οποίες απηχούν λαϊκές δοξασίες και προλήψεις από την εποχή του Μεσαίωνα.