Φασουλιώτης Γεώργιος

Image

Εκπαιδευτικός, ζωγράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1895 και πέθανε το 1944. Νεότερος αδελφός του Πάνου Φασουλιώτη.

 

Ο Γεώργιος Φασουλιώτης, μετά τη συμπλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη Λεμεσό, πήγε στην Αθήνα όπου φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Στην ελληνική πρωτεύουσα εργάστηκε κι ως σκιτσογράφος στην Ἐφημερίδα τῶν Συζητήσεων. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο όπου κι εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγητής τεχνικών μαθημάτων. Δίδαξε αρχικά στην Α' Αστική Σχολή Λεμεσού (1915-1929), ταυτόχρονα δε στο Ελληνικό Γυμνάσιο και στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο της Λεμεσού (1915-1944). Δίδαξε επίσης για δυο χρόνια σε ιδιωτική σχολή και στο Τουρκικό Λύκειο Λεμεσού.

 

Ως σκιτσογράφος-γελοιογράφος συνεργάστηκε κατά το διάστημα 1921-1922 με τη σατιρική εφημερίδα Ό Πειρασμός την οποία εξέδιδε κατά το διάστημα αυτό ο Γεώργιος Ζήνων. Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα Κυπριακός Τύπος του Γιάγκου Ιωαννίδη.

 

Για δέκα χρόνια, από το 1928 μέχρι το 1938, ο Γεώργιος Φασουλιώτης εξέδιδε στη Λεμεσό δική του σατιρική εφημερίδα, τη γνωστή εφημερίδα Τό Γέλιο. Από το 1928 μέχρι το 1933 ήταν 15νθήμερη και στη συνέχεια εβδομαδιαία. Τα δυο τελευταία χρόνια την εφημερίδα εξέδιδε συνεταιρικά μαζί με τον ζωγράφο Βίκτωρα Ιωαννίδη. Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της το 1938, ύστερα από θέσπιση νόμου από την τότε αποικιακή κυβέρνηση, ο οποίος απαγόρευε στους εκπαιδευτικούς να δημοσιογραφούν. Μαζί με τον Βίκτωρα Ιωαννίδη  δημιούργησαν και το πρώτο διαφημιστικό γραφείο της Κύπρου, το «Ατελιέ».  

 

Ο Γεώργιος Φασουλιώτης διετέλεσε πρόεδρος της οργάνωσης «Λεμεσιανή Νεολαία» (1928-1930) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Οργάνωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως Κύπρου. Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως Κύπρου (ΕΡΕΚ).

 

Παράλληλα ο Γεώργιος Φασουλιώτης υπήρξε από τους πρωτοπόρους της θεατρικής κίνησης στη Λεμεσό, σκηνοθέτης πολλών θεατρικών παραστάσεων τόσο από μαθητές όσο κι από ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα της πόλης. Ο ίδιος εξέδωσε το 1939 ένα δικό του θεατρικό έργο με τίτλο Ἀπό τή μιά μέρα στήν ἄλλη. Επίσης εξέδωσε μια μελέτη του για τη λαϊκή τέχνη της Κύπρου.

Φώτο Γκάλερι

Image