Θέατρο Τέχνης Λονδίνου

Image

Θεατρικό συγκρότημα της κυπριακής παροικίας της Βρεττανίας, του οποίου οι δραστηριότητες, εκτός από τον καθαρά θεατρικό τομέα, καλύπτουν και ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων. Το Θέατρο Τέχνης ιδρύθηκε το 1957 από μια ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών της παροικίας, με επικεφαλής τον Γιώργο Ευγενίου. Ο Ευγενίου γεννήθηκε στη Λεμεσό και σε ηλικία 19 χρόνων μετανάστευσε στο Λονδίνο για να σπουδάσει δράμα. Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές (σε εργοστάσιο ενδυμάτων κ.α.), κι αργότερα εμφανίστηκε και σε θεατρικά έργα στο West End του Λονδίνου. Ακολούθησαν μικροί ρόλοι σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Στα μέσα της δεκαετίας 1950 - 60 η Κυπριακή Αδελφότητα του Λονδίνου ζήτησε από τον Ευγενίου την παραγωγή θεατρικών έργων για την κυπριακή παροικία. Αυτό υπήρξε το έναυσμα για τη δημιουργία του Θεάτρου Τέχνης. Ο Ευγενίου συγκέντρωσε μια ομάδα από ενθουσιώδεις φίλους του θεάτρου και επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και προχώρησε στην ίδρυση του Θεάτρου, που παρουσίασε ως πρώτο έργο του, σε ενοικιασμένη αίθουσα στο Bloomsbury, το «Νύχτα χωρίς τέλος». Οι παραστάσεις συνεχίστηκαν σε διάφορες αίθουσες, που επίσης ενοικιάζονταν. Το ρεπερτόριο περιλάμβανε από αρχαία τραγωδία μέχρι κυπριακά έργα. Ανάμεσα στα έργα αυτά ήσαν και μερικά του Κυπρίου συγγραφέα Σταύρου Λίλλιτου, δυο από τα οποία (Κάτω στες τερατσιές και Η παλιά βαλίτσα) παρουσιάστηκαν και στην Κύπρο στην διάρκεια περιοδείας του θιάσου. Το Θέατρο Τέχνης παρουσίασε επίσης την Ειρήνη του Αριστοφάνη, διασκευασμένη ώστε να διαδραματίζεται στη σημερινή Κύπρο, καθώς και άλλες κωμωδίες του αρχαίου σατιρικού συγγραφέα επίσης διασκευασμένες. Τα έργα του θεάτρου είναι συχνά εμπνευσμένα από την ιστορία της Κύπρου. Μερικά παρουσιάζονται στην κυπριακή διάλεκτο. Τα περισσότερα ωστόσο έργα που ανεβάστηκαν από το Θέατρο ήσαν στα αγγλικά.

 

Το Θέατρο Τέχνης στεγάζεται σήμερα σε κτίριο που ανήκε σε εκκλησία και είναι χωρητικότητας 150 -180 θεατών. Δεν είναι ιδιόκτητο κτίριο, αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το Θέατρο. Κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν, οι παραστάσεις δίνονταν σε διάφορους χώρους, ακόμη και σε γκαράζ που διαμορφώθηκε ειδικά.

 

Παράλληλα με τις θεατρικές του δραστηριότητες, το Θέατρο Τέχνης έχει ιδρύσει Συμβουλευτικό Γραφείο με σκοπό την παροχή βοήθειας σε Κυπρίους αποδήμους, ιδιαίτερα της παλαιότερης γενιάς, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα και τον αγγλικό τρόπο ζωής. Λειτουργεί επίσης εστιατόριο για υπερήλικες κ.α. Διαθέτει εξ άλλου τμήμα εκμαθήσεως κυπριακών χορών και καλλιτεχνικό εργαστήριο φωτογραφικής τέχνης και διοργανώνει κάθε χρόνο την Κυπριακή Εβδομάδα. Πρόσφατα έχει ιδρύσει και το Θέατρο Νέων.

 

Το Θέατρο Τέχνης επιχορηγείται από το Καλλιτεχνικό Συμβούλιο (κρατικό φορέα της Βρετανίας που βοηθά οργανωμένες πολιτιστικές δραστηριότητες) και από τη δημαρχία του Camden Town.