Έλληνας γλύπτης, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την Κύπρο. Αρχές της δεκαετίας του ‘60 εγκαταστάθηκε στο νησί, όπου έζησε και δημιούργησε από το 1963 μέχρι το 1974, δημιουργώντας προτομές και αγάλματα ηρώων του κυπριακού αγώντης ΕΟΚΑ.
Ο Μάριος Γαρυφαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια, στις 14 Οκτωβρίου 1934 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 21 Σεπτεμβρίου 2009.
Το ταλέντο του άρχισε να εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία και ο ετεροθαλής αδελφός του και μετέπειτα δάσκαλός του, Νίκος Σοφιολάκης, τον στήριξε σημαντικά στα πρώτα του βήματα. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με δασκάλους, μεταξύ άλλων, τον Τόμπρο και τον Παπά. Αποφοίτησε το 1958 και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του. Μάλιστα ορισμένα από τα έργα ζωγραφικής του τα υπογράφει ως «Μάριος Γαρυφαλάκης, Κύπριος».
Στην Κύπρο έχει φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων τις προτομές του Κυριάκου Καραολή στην Αγλαντζιά το 1964, το μνημείο της Ελευθερίας στη Λάρνακα επίσης το 1964, το μνημείο πεσόντων στη Τσάδα 1963-64, την προτομή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και την προτομή του μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιου Μεταξάκη στη Λάρνακα το 1967.
Το 1975 μετανάστευσε στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του. Τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ παρουσίασε έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του ήταν το συμβολικό έργο «Για πάντα». Όπως είχε σημειωθεί «το γλυπτό γυναικείο κορμί είναι τοποθετημένο μέσα στο ανδρικό κεφάλι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι η σκέψη είναι ταυτισμένη με τη μνήμη για το αγαπημένο πρόσωπο, το οποίο συμβολίζει τον αιώνιο έρωτα και το πάθος για ζωή».
Όπως ο ίδιος επιθυμούσε, αποτεφρώθηκε και η τέφρα διασκορπίστηκε σε αγαπημένες του περιοχές στην Κύπρο.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
Public Art of Cyprus