Παρτζίλη Μάρω

Image

Μάρω Παρτζίλη. Καλλιτέχνης.

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1950. Το 1968 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου. Έκανε σπουδές Αρχειολογίας και Επιστήμης χαρτιού και μελανιού στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου IV στην Πράγα (Τσεχοσλοβακία) 1968-1970. Langues Vivantes στο Πανεπιστήμιο της  Aix-en-Provence, Γαλλία 1970-1971. Παρακολούθησε βραδυνές διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης στο Universite Paris VIII και στη Σορβόννη, Παρίσι,1974-1975. Το 1975 εργάστηκε για την έκθεση Ελληνικός Μήνας στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης (ICA) στο Λονδίνο.

 

Το 1978 πέρασε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε Γλυπτική και Θεωρία της Τέχνης και πήρε το πτυχίο της το 1983. Σπούδασε επίσης στην ΑΣΚΤ Τέχνη του Βιβλίου το διάστημα 1983-1985. Συνέχισε με μεταπτυχιακή έρευνα κερδίζοντας υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για το διάστημα 1984-1987 που είχε θέμα Σχέδιο και Προπλάσματα- Ερευνώντας διάφορα υλικά.

 

Ατομικές εκθέσεις: 2000 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Κόντογλου, 2001 Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκωσίας, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, 2008 Γλυπτική και Σχέδια, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα, 2012 Σχεδιάζοντας τη γλυπτική, Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, Αθήνα, 2013 Έξη γλυπτά, Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Αθήνα, 2018 Μνήμες από το Μέλλον, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα.

 

Επιλογή από ομαδικές εκθέσεις: 1982 Σπουδαστών ΑΣΚΤ στο Σύλλογο Γλυπτών, Αθήνα, 1984 Υπουργείου Πολιτισμού στον Εθνικό Κήπο, Αθήνα, 1985-2020 όλες τις εκθέσεις του Συλλόγου Γλυπτών, 1986-1987 Εκθέσεις του ΕΚΑΤΕ στην Κύπρο, 1987 10 Κύπριοι καλλιτέχνες, γκαλερί Αστρολάβος, Πειραιά, 1990 Μέρες Κύπρου '90, Σπίτι της Κύπρου Αθήνα, Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική Maison de l'Architecture, Παρίσι 1991, Κέντρου Εικαστικών Μεσογαίας 2004, 2006, 2015. Έκθεση έργων της Συλλογής του Σπιτιού της Κύπρου Αθήνα 2009, 50 Χρόνια Εικαστικής Δημιουργίας, 2010 Λευκωσία, 2013 στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, 2014 Κύπριοι Καλλιτέχνες στην Ελλάδα, Σπίτι της Κύπρου Αθήνα. 2017 Rooms to Contemplate, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία. 2019 Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα, και πολλές άλλες.

 

Διακρίθηκε με βραβεία σε γλυπτικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο και τοποθέτησε μνημειακά γλυπτά σε δημόσιους χώρους, όπως: 2001 στη Δερύνεια, Κύπρο, 2004 Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Νίκαια, Ελλάδα, 2009 στον Δήμο Λατσιών, Λευκωσία, 2011 στην Κοινότητα Σιάς, Κύπρο, 2017 στο Πάρκο του Προεδρικού Λευκωσία, 2021 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κτίριο Συμβουλίου-Συγκλήτου “Αναστάσιος Γ. Λεβεντης”.

 

Αναφορά στο έργο της υπάρχει στον ημερήσιο τύπο, περιοδικά και εκδόσεις τέχνης, καταλόγους εκθέσεων, λεξικά. Όπως από τον Χρύσανθο Χρήστου, Εκδόσεις Μέλισσα, Glynn Hughes στο Cyprus Weekly, Maria Christiana Savvidou στο The Weekly Review, Η Αμμόχωστος της Εικαστικής Δημιουργίας από Μαρίνα Σχίζα, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Who is Who στην Ελλάδα, Η γλύπτρια Μάρω Μπαρτζίλη του ζωγράφου Γιώργου Μήλιου. Είναι μέλος του Συλλόγου Γλυπτών, του ΕΕΤΕ, του ΕΚΑΤΕ του ΚΕΤ Μεσογαίας, της ΙΑΑ/AIAP. Έργα της βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη της Κύπρου, στη Συλλογή της Τράπεζας Κύπρου, στη Συλλογή του Σπιτιού της Κύπρου, Αθήνα, σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.

 

Η ίδια περιγράφει τα βιώματά της μεγαλώνοντας στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια ακολουθώντας την αγάπη της για την Τέχνη: "Μεγαλώσαμε ανάμεσα στους γκρεμισμένους ναούς και τα ακρωτηριασμένα γλυπτά αναφέρει ο Αξελός και πραγματικά από αυτά σημαδεύτηκαν τα παιδικά αλλά και τα μετέπειτα χρόνια της ζωής μου. Αυτές οι εικόνες, η αισθητική της αρχαίας αρχιτεκτονικής και τέχνης στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της Αμμοχώστου και της Αρχαίας Σαλαμίνας αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας, διαμόρφωσαν την αισθητική μου θεώρηση του κόσμου και την θέση μου σ' αυτόν. Ο χώρος, ο χρόνος και η τρίτη διάσταση με καθόρισαν. Η γλυπτική ήρθε αργότερα. Εκείνα τα χρόνια δεν οραματιζόμουν καν το σύγχρονο στην τέχνη!

 

Από την μητέρα μου, Ελέγκω, έμαθα την συμβολή της μονάδας στο σύνολο, από τον πατέρα μου, Αντώνη, την γοητεία της γνώσης, την αμφισβήτηση, το προσωπικό όραμα, την συνεχή αναζήτηση, την έννοια του χώρου και του χρόνου της σκιάς!  Απο τους δύο τον αλτρουισμό. Η παρουσία των δύο χαρισματικών αδελφών μου Μάρκου και Άντη επίσης με οδήγησε στη συνέχεια, ίσως αρχικά ακαθόριστα.

 

Η πορεία μου ήταν μάλλον αντίστροφη. Συνέβη πρώιμα αυτό που οι περισσότεροι καλλιτέχνες επιδιώκουν μετά τις σπουδές τους. Το ταξίδι προς τον κόσμο, την τέχνη, την γνώση, την επαφή με πόλεις και πολιτισμούς άλλους, με ευρωπαϊκά μουσεία και τη μεγάλη τέχνη κυρίως. Αυτά όλα, στη νεαρή ηλικία που τα επισκέφθηκα, διαμόρφωσαν την σκέψη μου στα θέματα της τέχνης. Εκείνη η περίοδος της πρώτης μου περιπλάνησης σε χώρες και πανεπιστήμια έπαιξε σοβαρό ρόλο ως η απαραίτητη επιμόρφωση που μου έδωσε τη δύναμη, να στοχεύσω αργότερα στην τέχνη."

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image