Γαβριήλ Γιώργος

Ο αντισυστημικός ζωγράφος

Image

Ζωγράφος και Εκπαιδευτικος. Ο Γιώργος Γαβριήλ είναι κύπριος ζωγράφος και καθηγητής τέχνης ζει στη Λευκωσία και εργάζεται σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Σπούδασε στο Academy of Fine Arts "Surikov" από όπου αποφοίτησε το 1987. Ιδεολογικά ανήκει στην Αριστερά και στηρίζει ΑΚΕΛ. Ασχολείται με τη ζωγραφική στον ελεύθερο του χρόνο.

 

Κάποια αντισυστημικά έργα του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί προκάλεσαν το 2020 και 2021 θύελλα αντιδράσεων στην Κυπριακή Κοινωνία. Κάποιοι από τους πίνακες του παρουσιάζαν σκύλους να ουρούν επί γνωστών προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής, όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο στρατηγός Γρίβας.

 

Οι πίνακες του κ. Γαβριήλ απεικονίζουν μεταξύ άλλων τον Χριστό πίσω από συρματοπλέγματα μαζί με προσφυγόπουλα ή στην κερκίδα των αντιφασιστών οπαδών της Ομόνοιας και ακόμα  την Παναγία ως προστάτιδα των προσφύγων.

 

Το υπουργείο Παιδείας με εντολή του Υπουργού Πρόδρομου Προδρόμου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον η οποία ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Η πειθαρχική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, ακροδεξιών και δεξιών πολιτικών κύκλων της Κύπρου, αφού κάποια από τα έργα  που ανάρτησε ο κ. Γαβριήλ, θεωρήθηκαν «βλάσφημα» και «ιερόσυλα».

 

Μιλώντας μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ένας καλλιτέχνης «έχει το δικαίωμα να κάνει και γυμνά, να κάνει ό,τι θέλει μέχρι του σημείου να μην προσβάλλει τον άλλον». Όταν όμως είναι δημόσιος υπάλληλος, συνέχισε, δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει θεσμούς, όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν μπορεί να είναι υπάλληλος του κράτους, να πληρώνεται και να προσβάλλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Αρχιεπίσκοπο», είπε καθώς είναι θεσμοί.

 

Ο καλλιτέχνης, μιλώντας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα επίμαχα έργα τέχνης του. «Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της νέας μου δουλειάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

  

» Βλέπε συνέντευξη Γαβριήλ: στην εφημερίδα Πολίτης 

 

 Το κατηγορητήριο

Με βάση το κατηγορητήριο που έφτασε ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας  οι κατηγορίες με τις οποίες χρεώθηκε ο  Γαβριήλ ήταν  πέντε. Και οι πέντε σχετίζονται με το γεγονός ότι -σύμφωνα με την καταγγέλλουσα αρχή, ο Γαβριήλ ενήργησε ή συμπεριφέρθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε παρέλειψε να ασκήσει τα θεμελιώδη καθήκοντά του. Το γεγονός δηλαδή ότι δημοσίευσε επανειλημμένα τόσο στην προσωπική του ιστοσελίδα, όσο και στον ημερήσιο Τύπο, πίνακες/έργα, οι οποίοι θίγουν και προσβάλλουν με το περιεχόμενό τους πολιτειακούς, θρησκευτικούς θεσμούς, θρησκευτικά σύμβολα και ιστορικά/εθνικά πρόσωπα της Κύπρου, δεν δικαιολογείται απ’ τη θέση του εκπαιδευτικού. Παράλληλα, οι άλλες κατηγορίες βασίζονται στο γεγονός ότι δεν συμμορφώθηκε από τις συνεχείς εντολές και οδηγίες της αρμόδιας αρχής, αλλά και ότι οι πράξεις του να παρουσιάσει με υβριστικό τρόπο τα πιστεύω του, θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Η επιστολή έρχεται έπειτα από πειθαρχική έρευνα την έναρξη της οποίας είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι εάν τελικά καταδικαστεί μπορεί να σημαίνει μέχρι και παύση.

 

Αναστολή

Σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από γενική κατακραυγή, ακόμα και του κόμματος από όπου ο ίδιος προέρχεται, δηλαδή ο ΔΗΣΥ,  έθεσε προς συζήτηση το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη δίωξη του Διευθυντή Γυμνασίου, καθηγητή Τέχνης, Γιώργου Γαβριήλ.  Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης.

 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση «Παρά ταύτα, και ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου».

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image