Φαντίδης Ανδρέας

Image

Ραδιοσκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1932. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Κατά την περίοδο 1951-56 συνεργάστηκε με το Κυπριακό Θέατρο και στη συνέχεια με το ΡΙΚ ως παραγωγός προγραμμάτων, από το 1956 μέχρι και την αφυπηρέτησή του το 1992, έχοντας σημαντική συμβολή στην παρουσίαση εκπομπών όπως το κυπριώτικο σκετς, το θέατρο από το ραδιόφωνο και οι κυριακάτικες επιθεωρήσεις.

 

Παρασκήνιο: Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

 

Ασχολήθηκε επίσης, από το 1967, με τη σκηνοθεσία στο θέατρο. Το βραβευμένο θεατρικό του έργο «Οι Αφεντάδες» ανεβάστηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το 1978. Ο Ανδρέας Φαντίδης έγραψε επίσης τους στίχους του τραγουδιού «Λάφυρο Πολέμου», σε μουσική Δώρου Γεωργιάδη και ερμηνεία Σταύρου Σιδερά, το οποίο τιμήθηκε με τρίτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1978.

 

Η πρώτη επαφή

Στίς αρχές της δεκαετίας του 50 είχε έρθει στη Κύπρο, ο θίασος της  Μαρίκας Κοτοπούλη από την Ελλάδα με το έργο-τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου. Ο Θίασος που απαρτιζόταν από μεγάλα ονόματα όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Τίτος Βανδής, Δημήτρης Μυράτ και άλλοι, χρειαζόντουσαν κομπάρσους. Έτσι μαζί με άλλα παιδιά απόφοιτους του Παγκυπρίου Γυμνασίου, πήγαν για να τους δοκιμάσουν. Τους πήρανε και τους ντύσανε στρατιώτες για να τραβάνε το άρμα του Αγαμέμνονα. Ο Ανδρέας Φαντίδης πήρε το βάπτισμα του πυρός και ένιωθε πολύ περήφανος που έπαιξε έστω και κομπάρσος πλάι σε τόσο μεγάλους ηθοποιούς.

 

Πηγές 

1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

2. Κύπριοι Ηθοποιοί - Facebook