Γεωργίου - Ζαχαράκη Κλάρα

Image

Ελληνίδα ζωγράφος και σκηνογράφος που ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Γεννήθηκε στη Λέρο το 1938. Αποφοίτησε από το Β' Γυμνάσιο Αθηνών και σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της ελληνικής πρωτεύουσας. Αργότερα (1977 - 78) φοίτησε σε Σχολή Θεάτρου στο Παρίσι με μετεκπαίδευση στη σκηνογραφία, στην κατασκευή μαριονέτων και στην οργάνωση κοινωνικοπολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Στην Κύπρο εγκαταστάθηκε το 1963. Από το 1967 άρχισε να διδάσκει τέχνη σε γυμνάσια. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος. Στον τομέα της ζωγραφικής εργάζεται με ποικίλα υλικά (ακουαρέλα, τέμπερα, λάδι κλπ.). Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η ζωγραφική της σε υφάσματα για φορέματα. Εργάστηκε εξάλλου με επιτυχία στον τομέα φιλοτέχνησης αφισών. Πήρε μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.

 

Το 1982, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, δικά της σχέδια επελέγησαν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κι απετέλεσαν τις παραστάσεις που κοσμούν τα νέα νομίσματα των σεντ που αντικατέστησαν τα προηγούμενα κυπριακά κέρματα.