Δυμιώτης Θεοφάνης

Image

Ταλαντούχος μουσικός της νέας γενιάς, γιος του γλύπτη Νικόλα Δυμιώτη. Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1965 στη Λευκωσία και από πολύ μικρός έδειξε κλίση στη μουσική. Σε ηλικία 9 χρόνων άρχισε μαθήματα βιολιού, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε και με διάφορα άλλα όργανα όπως ο αυλός, η βιόλα κλπ. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου, όπου και συμμετείχε στη σχολική ορχήστρα. Την άνοιξη του 1979 εντυπωσίασε τον Άγγλο εξεταστή των Royal Schools ο οποίος έπεισε τους γονείς του να τον στείλουν για περαιτέρω σπουδές στο Chetham's School of Music του Μάντσεστερ (Αγγλία). Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου αντιπροσώπευσε ως συνθέτης την Κύπρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδιών στη Σόφια (Βουλγαρία), όπου Βούλγαροι καλλιτέχνες εκτέλεσαν δυο κινήσεις από το πρωτόλειο έργο του Κουαρτέτο Εγχόρδων.

 

Στη συνέχεια ο Θεοφάνης (Φάνος) Δυμιώτης φοίτησε για 4 χρόνια στο Chetham's School of Music και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Trinity Hall του Καίμπριτζ. Συνέχισε δε τις σπουδές του για το B.A. μουσικής με την καθοδήγηση του Alexander Goehr.

 

Βλέπε PDF: Ο συνθέτης Φάνος Δυμιώτης: Βιογραφία και κατάλογος έργων

 

Τα έργα του Δυμιώτη αγγίζουν μια μεγάλη ακτίνα από τεχνοτροπίες με στοιχεία νεοκλασσικισμού, δωδεκατονικής μεθόδου, εξπρεσσιονισμού και δημοτικής μουσικής.

 

Έργα:

1. Κουαρτέτο Εγχόρδων (1979).

2. Ο Τελευταίος Απόστολος (ορατόριο στη μνήμη του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, σε στίχους Ιάνθης Θεοχαρίδου, 1980 -81).

3. Σκηνική μουσική για το «Όνειρο Θερινής Νύκτας» του Σαίξπηρ (1981)

4. 3.2.1,...  (για κουαρτέτο εγχόρδων, 1981).

5. Πρελούδιο, Χορός και Ελεγείο (για έγχορδα, 1982).

6. Κοντσέρτο για βιολί (1982 - 83).

7. Τρεις Μινιατούρες για Κλαρίνο και Πιάνο (1983).

8. Divertimento (για ορχήστρα, 1983).

9. Étude (για ορχήστρα, 1983).

10. Bohemian Preambulum (για ορχήστρα, 1984).

11. Nocturne (για πιάνο, 1984).

12. Duo (για βιολί και πιάνο, 1985).

 

Το έργο του Ο Τελευταίος Απόστολος έτυχε διακρίσεως σε σχετικό διαγωνισμό της Μορφωτικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας. Το έργο του Duo βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Μουσικής (1985).

 

Ο Θεοφάνης Δυμιώτης σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις Η.Π.Α. στις 10 Μαρτίου του 2007.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια