Στασής Αρεστής Αριστείδης Αναστασιάδης

Image

Γλύπτης, ζωγράφος και συντηρητής. Κατάγεται από τις Πλάτρες αλλά γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940. Μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών στη Λεμεσό, πήγε στην Ιταλία, όπου και σπούδασε, μεταξύ του 1959 και του 1967, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας μνημειακή ζωγραφική και σκηνογραφία. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης σπούδασε ιστορία της τέχνης. Στην ίδια πόλη σπούδασε και γλυπτική. Αργότερα, με υποτροφία της ΟΥΝΕΣΚΟ, σπούδασε συντήρηση τοιχογραφίας στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης της Ρώμης.

 

Ως συντηρητής εργάστηκε στην Ιταλία, και κυρίως στο παγκοσμίως γνωστό Μουσείο Ουφφίτζι της Φλωρεντίας, καθώς και στην Κύπρο. Στην Κύπρο συντήρησε τοιχογραφίες σε ναούς (όπως στον ναό του Αντιφωνητή στον Πενταδάκτυλο), τέμπλα εκκλησιών (όπως το τέμπλο του ναού του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα που καταστράφηκε από πυρκαγιά) καθώς και φορητές εικόνες, συνεργαζόμενος με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.

 

Αργότερα εγκατέλειψε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μεταπήδησε στην εκπαίδευση, εργαζόμενος ως καθηγητής της τέχνης σε σχολές Μέσης Παιδείας.

 

Κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Ιταλία, παρουσίασε εκεί έργα του, κυρίως ζωγραφικής, σε οκτώ συνολικά ατομικές εκθέσεις, και έγινε γνωστός με την προσωνυμία «Il Cipriota» (=«Ο Κύπριος»). Επίσης, στην Ιταλία ασχολήθηκε και με το ψηφιδωτό, έκανε δε τα ψηφιδωτά του «Αγίου Ιωσήφ του Εργάτου» στην εκκλησία Μόντε Μπένι της Φλωρεντίας. Στην Ιταλία κέρδισε διάφορες διακρίσεις και βραβεία.

 

Στην Κύπρο ασχολήθηκε κυρίως με τη μνημειακή γλυπτική αλλά και με το ψηφιδωτό (μεταξύ άλλων, έκαμε τις ψηφιδωτές συνθέσεις που κοσμούν την είσοδο του ναού στο μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά). Οργάνωσε επίσης ατομικές εκθέσεις έργων του, και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές.

 

Στον τομέα της σκηνογραφίας, έκανε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις, όπως και κοστούμια. Ιδίως τα σκηνικά και τα κοστούμια των έργων «Καπετάν Μιχάλης» (1971) και «Κύκλωπας» (1973) (αντιστοίχως σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη και Νίκου Χαραλάμπους) διακρίθηκαν και απέσπασαν θερμές κριτικές.

 

Ο Αρέστης Στασής πέθανε σε νοσοκομείο στη Γερμανία στις 13 Νοεμβρίου 2014.

Φώτο Γκάλερι

Image