Τούρου Μαρία

Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1943 στην Αμμόχωστο. Φοίτησε στο English High School της Αμμοχώστου και στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική, σχέδιο και λιθογραφία στο Hammersmith School of Art and Building του Λονδίνου (1960-62) και στο Positano Art Workshop στην Ιταλία (1962-63). Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δίδαξε τέχνη σε σχολεία. Δίδαξε επίσης το ίδιο μάθημα και σε γυμνάσια στην Κύπρο. Η Μαρία Τούρου έχει ζήσει και εκθέσει εκτεταμένα τα έργα της σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, Μεξικό, Κεντρική και Νότιο Αμερική και ΗΠΑ. Έζησε για πέντε χρόνια στην Κολομβία και δεκαέξι στις ΗΠΑ. Τώρα ζει και δημιουργεί στο χωριό Πάνω Λεύκαρα.

 

Η ζωγραφική της κινείται στο πλαίσιο της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού με συμβολικές προεκτάσεις.  Στα έργα της που διακρίνονται για τις πλούσιες χρωματικές διαβαθμίσεις, προσδίδει ονειρικό χαρακτήρα και μεταφυσική διάσταση, σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχικές καταστάσεις, ένταση και συναισθηματική αγωνία.

 

Έχει στο ενεργητικό της 30 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές  τοσο στη Κύπρο οσο και στο εξωτερικό.