Αργυρίδης Βάσος

Image

Μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε το 1960 στη Λεμεσό. Μαθητής ακόμη στο δημοτικό, άρχισε μαθήματα βιολιού στη Μουσική Σχολή του Δήμου Λεμεσού. Σε ηλικία 11 χρόνων άρχισε να πειραματίζεται στη σύνθεση, γράφοντας απλές μελωδίες για βιολί.

 

Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. Στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου ασχολήθηκε πιο εντατικά με τη σύνθεση. Έγραψε ένα βαλς για ορχήστρα εγχόρδων που το εκτέλεσε η ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού σε συναυλία κι ασχολήθηκε επίσης με το τραγούδι, γράφοντας μουσική σε στίχους Ελλαδιτών και Κυπρίων ποιητών.

 

Κατά το διάστημα της στρατιωτικής του θητείας συνέχισε τη δραστηριότητά του στο τραγούδι και στην ορχηστρική μουσική. Το 1980 πήγε στη Μόσχα για σπουδές στη σύνθεση, στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ, κοντά στον διάσημο συνθέτη και καθηγητή Άλμπερτ Λέμαν. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έγραψε αρκετά έργα σοβαρής μουσικής, αλλά συνέχισε ν' ασχολείται και με το τραγούδι. Αποφοίτησε το 1986, κερδίζοντας τους τίτλους Composer, Professor of Music, Master of Fine Arts.

 

Από τα έργα του σοβαρής μουσικής ξεχωρίζουν τα ακόλουθα: «Σουίτα για πιάνο, φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο». «Σουίτα για όμποε και κουαρτέτο εγχόρδων». «Πέντε Ματιές για ξύλινα πνευστά». «Οβερτούρα για ορχήστρα εγχόρδων». «Σκέρτσο για συμφωνική ορχήστρα». «Τρεις Ζωγραφιές για βιολί και πιάνο». «Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο». «Κυπριακές Εικόνες», πρώτη συμφωνία για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα.

 

Επίσης, μεταξύ άλλων, εργάστηκε πάνω σε ποιήματα Ελλαδιτών και Κυπρίων ποιητών, απ' όπου ξεχωρίζουν: «9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, που ο Βάσος Αργυρίδης έκανε λαϊκή όπερα και τα «Μικρά Ερωτικά» του Οδυσσέα Ελύτη σε κύκλο τραγουδιών.

 

Τον Αύγουστο του 1986 ίδρυσε στη Λεμεσό τη Σχολή Μουσικής «Τσαϊκόφσκυ».

 

Έργα του παρουσιάστηκαν σε συναυλίες στην Κύπρο και στη Μόσχα. Σε ειδικές συναυλίες στο Κονσερβατόριο Μόσχας η πρώτη συμφωνία του «Κυπριακές Εικόνες» απέσπασε κολακευτικές κριτικές και θερμές εκδηλώσεις από το κοινό που την παρακολούθησε. Έχει επίσης ηχογραφήσει αρκετά τραγούδια του, με διάφορους ερμηνευτές. Το 1990 υπήρξε στενός συνεργάτης στο «Ράδιο Σούπερ», όπου παρουσίαζε καθημερινό πρόγραμμα.

 

Μια εργασία του που ξεχωρίζει είναι η όπερα δωματίου «Μανώλη», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Κυπρίου συγγραφέα Γιώργου Νεοφύτου. Πρόκειται για ένα δραματικό μονόλογο (ή μια ομιλία προς ένα γάτο) μιας μάνας που είχε χάσει τον γιο της που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Την όπερα «Μανώλη» πρωτοπαρουσίασε το Pfalztheater στη Γερμανία, όπου έδωσε παραστάσεις και στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1990.