Γιάγκου - Λειψού Σούλα

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τους Τούρκους χωριό Κάτω Ζώδια της Μόρφου. Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές πήγε στη Γαλλία, όπου, μεταξύ 1970 και 1974, σπούδασε Καλές Τέχνες στην Τουλούζη και στο Πω. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της πήρε μέρος σε δυο ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και στη μια απ’ αυτές διακρίθηκε, κερδίζοντας πρώτο βραβείο για τη σύνθεση των χρωμάτων.

 

Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών της, που τις τέλειωσε με άριστα, και μετά την απώλεια της γενέθλιας γης της εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, η Σούλα Λειψού - Γιάγκου συνεχίζει την καλλιτεχνική της δημιουργία στην προσφυγιά. Ζει στην Πάφο και διδάσκει τέχνη σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

 

Πήρε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικών έργων της οργάνωσε στο Πω της Γαλλίας, στο Λονδίνο και στην Κύπρο.

 

Επηρεασμένη από την προσφυγιά και, γενικότερα, από το σύγχρονο μεγάλο δράμα της Κύπρου, έδωσε μια εντυπωσιακή σειρά έργων της κάτω από τον γενικό τίτλο Ρίζες - Πενταδάκτυλος.