Μπετελιάν Χαρουτιούν

Image

Βιολιστής αρμενικής καταγωγής, που διαπρέπει στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1945 και σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε να μελετά βιολί με τον πατέρα του Βαχάν Μπετελιάν. Σε ηλικία 15 χρόνων κέρδισε υποτροφία για το Royal School of Music Λονδίνου, όπου σπούδασε με τους David Martin και Manoug Parikian κι όπου κέρδισε όλους τους διαγωνισμούς βιολιού. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφίες κοντά στον Manoug Parikian. To 1964 έπαιξε μπροστά στη βασιλική οικογένεια, στο St. James Palace.

 

Σε ηλικία 20 χρόνων ο Χαρουτιούν Μπετελιάν πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό βιολιού του BBC κι εμφανίστηκε ως σολίστ με τη συμφωνική ορχήστρα του Ιδρύματος. Με τη βοήθεια του Yehudi Menuhin και υποτροφίες του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian συνέχισε τις σπουδές του κοντά στον Ivan Galamian στη Νέα Υόρκη και τον Nathan Milstein στη Ζυρίχη και το Λονδίνο.

 

Έδωσε κονσέρτα κι έπαιξε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, καθώς και στην Κύπρο. Μαζί με τον Gerald Robbins κέρδισε βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό για βιολί-πιάνο στο Βελιγράδι.

 

Εργάστηκε ως καθηγητής βιολιού στη Royal Academy of Music Λονδίνου και στο University of California, Irvine. Ο καθηγητής  Bedelian συνταξιοδοτήθηκε την 1η Ιουλίου 2020.

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Η αφυπηρέτηση του καθηγητή Μπετελιάν

Φώτο Γκάλερι

Image