Oι «Isadoras» είναι μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Αμμόχωστο τη δεκαετία του ΄70, και μετά την τουρκική εισβολή το 1974 ταξίδεψε στο εξωτερικό για να καταλήξει αργότερα στη Λευκωσία δημιουργώντας φανατικό κοινό, καθορίζοντας έτσι τη νυχτερινή μουσική σκηνή της πρωτεύουσας για δύο δεκαετίες.
Βλέπε λήμμα: Αμμόχωστος- Τουρισμός, σύγχρονη ζωή
Αποτελείτο από τους Θέμη Θεμιστοκλέους, κιθαρίστα και τραγουδιστή, τον Κόκο Νικολάου (μπάσο), τον Αντώνη Δημητριάδη (πλήκτρα) και τον Λούη Φιλίππου (ντραμς).
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συγκροτήματος ήταν του Θέμη Θεμιστοκλέους, ιδρυτή του πρώτου κυπριακού μοντέρνου συγκροτήματος του chakmaids. Η οικογένεια του Θέμη έφυγε για τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όταν αυτός ήταν τεσσάρων ετών. Με τα λίγα ελληνικά που γνώριζε, επέστρεψε στην Κύπρο το 1967.
Υπηρέτησε για ένα χρόνο στον στρατό και εκεί γνώρισε τον Κόκο Νικολάου και τον Αντώνη Δημητριάδη, τους αργότερα συνέταιρους και μέλη των «Isadoras». Ήταν οι μουσικοί του στρατού και κάθε Σάββατο τραγουδούσαν στη Λέσχη Αξιωματικών, στη Λευκωσία. Εκεί δημιούργησαν τους Checkmates. Όταν ολοκλήρωσαν τη θητεία τους το συγκρότημα διαλύθηκε και δημιουργήθηκε ένα καινούριο με τους Θέμη Θεμιστοκλέους, Κόκο Νικολάου, Αντώνη Δημητριάδη και Λούη Φιλίππου.
Όταν ολοκλήρωσαν τη θητεία τους πήραν τη μεγάλη απόφαση να ανοίξουν στο Βαρώσι το δικό τους μαγαζί. Στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση με τη βοήθεια του Άγγλου μάνατζερ, του Τόνυ ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Περοκέ» στην Αμμόχωστο.«Είχαμε γράψει όλοι σε μια κόλλα", λέει ο Θέμης Θεμιστοκλέους, "ονόματα για να αποφασίσουμε την ονομασία του συγκροτήματος. Ο Τόνυ, έγραψε το “Isadoras”. Συμφωνήσαμε ότι ακούγεται και γράφεται εύκολα. Δεν ξέραμε τι σημαίνει. Μετά από αρκετά χρόνια μάθαμε πως σε μια λατινοαμερικάνικη διάλεκτο σημαίνει αξιαγάπητος και προέρχεται από την λέξη adorable.»
Οι τέσσερις μουσικοί λατρεύτηκαν από το κοινό. Ο Θέμης στην κιθάρα και το τραγούδι, ο Κόκος στο μπάσο, ο Αντώνης στα πλήκτρα και ο Λούης στα ντραμς. Τραγουδούσαν τα πάντα: ελληνικά και ξένα, ροκ και τζαζ. Τους ενδιέφερε κυρίως να περνάνε οι ίδιοι καλά μαζί με τον κόσμο. Αρχικά εμφανίζονταν στο «Περοκέ», όμως δεν άργησαν να φτιάξουν το δικό τους μαγαζί κοντά στη Δημοτική Αγορά. Στο κέντρο φιγούραρε το όνομά τους «Isadoras night spot».”Από Δευτέρα έως Σάββατο γινόταν το αδιαχώρητο. Για τη νεολαία είχαν γίνει το νούμερο ένα συγκρότημα, τόσο που η νεοσύστατη τότε τηλεόραση Ρ.Ι.Κ. κάλεσε τον Θέμη Θεμιστοκλέους για παράσταση. Οι Isadoras έδιναν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες καρτούλες για «ελεύθερη είσοδο και πρώτο ποτό δωρεάν» και οι Σκανδιναβοί κατέκλυζαν το μαγαζί.
Βλέπε λήμμα: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Μετά την τουρκική εισβολή, όταν πια το Βαρώσι έγινε κατεχόμενο έβαλαν στις βαλίτσες τις κιθάρες και το ταλέντο τους και ταξίδεψαν στη Σουηδία και τη Φιλανδία, όπου ήταν ήδη γνωστοί. Στη συνέχεια βρέθηκαν στην Αγγλία.
Πέρασαν έξι μήνες μακριά από την Κύπρο, όταν κτύπησε το τηλέφωνο από τον ιδιοκτήτη του πιο γνωστού κέντρου διασκέδασης στη Λευκωσία, του «Cosmopolitan». Όταν αντιλήφθηκαν πως η επιστροφή τους σήμαινε και απόλυση των μουσικών και φίλων τους που τραγουδούσαν ήδη εκεί, δεν δέχτηκαν, μέχρι που ο ιδιοκτήτης τους παραχώρησε ένα υπόγειο μαγαζί στη γωνία της λεωφόρου Γρίβα Διγενή. Εκεί, από το 1975 μέχρι το 1995 έζησαν ξανά τις ένδοξες εποχές τους.
Βλέπε: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ
Μετά από κάποια χρόνια στον χώρο στάθμευσης του «Isadoras night spot» χτίστηκε το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ και στη συνέχεια φτιάχτηκε νησίδα στον δρόμο. «Ο κόσμος δεν έβρισκε πού να σταθμεύσει για να έρθει στο μαγαζί. Έπεσε η δουλειά και δεν έβγαιναν τα έξοδα." Αυτοί ήταν οι δύο σημαντικοί λόγοι που στάθηκαν αιτία για να αποχωρήσουν από το μαγαζί. Γύρω στο ’95, πούλησαν το μαγαζί και την εταιρεία όμως δεν διαλύθηκαν.
Έκτοτε, οι «Isadoras» έμειναν χωρίς στέγη και προχωρούσαν μόνο σε περιοδείες, ενώ αραιά και που παίζουν μουσική στο Αντωνάκης μπαρ στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.
Βλέπε λήμμα: Κοσμικό Κέντρον Αντώνάκη
Στις 29 Δεκεμβρίου 2018 με πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου, οι Isadoras επανασυνδέθηκαν
για μια μοναδική τιμητική συναυλία στο Αντωνάκης μπαρ στη Λευκωσία, προσφέροντας τιμητικές πλακέτες στα μέλη του συγκροτήματος για την προσφορά τους στα μουσικά και τουριστικά δρώμενα της Αμμοχώστου.
Στη σκηνή επέστρεψαν μετά από πολλά χρόνια ο Θέμης Θεμιστοκλέους με την κιθάρα του, ο Κόκος Νικολάου με το μπάσο, ο Αντώνης Δημητριάδης με τα πλήκτρα και ο Λούης Φιλίππου με τον Λάμπρο στα ντραμς, για να ζωντανέψουν και πάλι τραγούδια που έμειναν γλυκές αναμνήσεις.
Bλέπε: Βίντεο
Πηγή
Μηχανή του χρόνου- Το θρυλικό συγκρότημα «Isadoras» που ξεκίνησε από την Αμμόχωστο και ξεσήκωνε το κοινό. Η καριέρα τους στη Φινλανδία...
Reporter- Οι θρυλικοί «Isadoras» και η νυχτερινή ζωή του ΄70, από το Βαρωσί στη Λευκωσία
Sigmalive- Θέμης “Isadoras”, ο δικός μας θρύλος της μουσικής