Πελεκάνος Γιάννης

Image

Αυτοδημιούργητος ζωγράφος. Γεννήθηκε στο χωριό Άσσια το 1937.  Ζωγραφίζει ερασιτεχνικά από την παιδική του ηλικία, αφού δεν είχε τη δυνατότητα για σπουδές στα εικαστικά. Το 1974 ετοίμαζε ήδη την πρώτη του ατομική έκθεση, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα 24 συμπληρωμένα έργα του όπως και όλη του τη ζωή στην Άσσια, για να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Πηγή έμπνευσής του, ο πλούσιος χώρος της κυπριακής υπαίθρου, της παράδοσης και της λαογραφίας μας.  Στηρίζεται κυρίως στις δικές του προσωπικές εμπειρίες και μνήμες. Η θεματολογία του πηγάζει μέσα από τη ζωή και το μόχθο του Κυπρίου αγρότη και της Κυπρίας αγρότισσας. 

 

Ο ίδιος δηλώνει για το έργο του:

 

Άλλοι γράφουν με λέξεις και κάνουν λογοτεχνία, άλλοι γράφουν στίχους και κάνουν ποίηση, άλλοι με νότες και κάνουν μουσική, εγώ ζωγραφίζω και γράφω με τη ζωγραφική μου την ιστορία του τόπου μου, τις παραδόσεις, τις συνήθειες και τις ομορφιές του. Τις ασχολίες των γυναικών στο σπίτι όπως το ζύμωμα, το φούρνισμα, το κόψιμο του φιδέ. Τις ασχολίες των χωρικών στα χωράφια όπως το αλώνισμα, το θέρισμα και το φύτεμα του βαμβακιού. Σκηνές από την κυπριακή θρησκευτική παράδοση, όπως τες σούσες της Λαμπρής, τα κάλαντα, την επιστροφή από τον Καλό Λόγο. Τη δημιουργία της οικογένειας όπως το προξενιό, το χάρτωμα, το γάμο και τες γιορτές του.

 

Η ναΐφ τέχνη του χαρακτηρίζεται από γνήσιους χρωματικούς τόνους και από το ένστικτο και την αίσθηση της κίνησης. 


Ο Γιάννης Πελεκάνος έχει στο ενεργητικό του 25 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές.  Έργα του βρίσκονται στην προεδρική συλλογή, στο Δημαρχείο Λάρνακας, σε προξενεία και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην  Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα.