Θέατρο Τέχνης

Image

Θεατρικό συγκρότημα που ιδρύθηκε στη Λευκωσία κι εργάστηκε μεταξύ 1960 και 1962, οπότε παρουσίασε έργα του διεθνούς δραματολογίου, καθώς και νεοελληνικά: Δωδεκάτη Νύκτα του Σαίξπηρ, Αυγουστιάτικο Φεγγάρι του Τζ. Πάτρικ, Πέρα από τον Ορίζοντα του Ο'Νηλ, μονόπρακτα του Τσέχωφ, Φοιτητές του Ξενόπουλου κλπ.

 

Το Θέατρο Τέχνης ιδρύθηκε και λειτούργησε με πρότυπο το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στην Αθήνα, για ένα διάστημα δε στεγάστηκε σε υπόγεια αίθουσα που λεγόταν «Παπαρούνα», στη Λευκωσία. Βασικά στελέχη του ήταν νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί όπως οι Νίκος Χαραλάμπους, Στέλιος Καυκαρίδης, Νεόφυτος Νεοφύτου, Ανδρέας Μουσουλιώτης, Πίτσα Αντωνιάδου (όλοι αυτοί εξακολουθούν να εργάζονται στο θέατρο) καθώς και άλλοι που αργότερα εγκατέλειψαν το επάγγελμα του ηθοποιού.

 

Το Θέατρο Τέχνης λειτούργησε παράλληλα και δραματική σχολή. Σκηνοθέτης και δάσκαλος ήταν ο Ελλαδίτης Θάνος Σακέτας.

 

Το 1962 το Θέατρο Τέχνης για οικονομικούς κυρίως λόγους συγχωνεύθηκε με τον ΟΘΑΚ (Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου), οπότε αρκετά από τα στελέχη του έφυγαν για το Λονδίνο ή και την Αθήνα όπου εντάχθηκαν στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.