Αναστάση Πασχάλης

Ο ζωγράφος των καθημερινών στιγμών

Image

Ζωγράφος. Ο Πασχάλης Αναστάση γεννήθηκε το 1965 στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς και μεγάλωσε στη Δερύνεια. Σε ηλικία εννέα χρονών επέστρεψε στο Λονδίνο και συνέχισε τη Δημοτική Εκπαίδευση. Σπούδασε στο Loughborough College of Art και αργότερα στο Wolverhampton University (2009-10). Το 1990, επέστρεψε στην Κύπρο. Ζει και εργάζεται σε ορεινό χωριό της Λάρνακας.

 

Ζώντας στην ύπαιθρο ζωγραφίζει με λάδι τοπία αλλά και την καθημερινή ζωή εν τη γενέσει της. Ο Πασχάλης Αναστάση ζωγραφίζει συνήθως έξω στην ύπαιθρο, προσπαθώντας να συλλάβει εκείνη τη φευγαλέα στιγμή όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Ο αυθορμητισμός και η ζωηρότητα της τεχνικής αυτής καθώς και η συγκέντρωση στην προσεχτική παρακοκολούθηση της φύσης και την καθημερινότητα των ανθρώπων, αποτελούν βασικά στοιχεία της τέχνης του.

Επίσης ζωγραφίζει προσωπογραφίες . Όπως λέει ο ίδιος: «Δουλεύω έξω στην ύπαιθρο, προσπαθώντας να συλλάβω εκείνη τη φευγαλέα στιγμή όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Η προσεχτική παρακολούθηση της φύσης και της καθημερινότητας των ανθρώπων, αποτελούν βασικά στοιχεία της τέχνης της ζωγραφικής μου. Προσπαθώ δηλαδή να απεικονίσω στιγμές κοντά στη θάλασσα, στα βράχια, στις αμμουδιές, στις πόλεις μαζί με τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε όλα αυτά, αποδίδοντας το ιδιαίτερο φως και τα χρώματα της Κύπρου».

Τα τελευταία του έργα είναι εμπνευσμένα από το θέατρο. Βλέποντας την ανθρώπινη συμπεριφορά στο κόσμο που ζούμε, σαν θεατρικό δράμα, το spotlight λάμπει πάνω σε κάθε ξεχωριστό άτομο.

 

Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Επίσης έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ εκθέτει τα έργα του σε μόνιμη βάση στη Γκαλερύ «Διαχρονική» της Λευκωσίας.

 

Είναι Μέλος του Ε.Κ.Α.Τ.Ε.Κ (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου).

 

Ατομικές εκθέσεις

 

2019 – Blue Iris Γκαλερύ, Πάφος, Κύπρος

2017, 2015, 2013 - Διαχρονική Γκαλερύ, Λευκωσία, Κύπρος.

2012 – Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Ρόδος, Ελλάδα

2012 – Διαχρονική Γκαλερύ, Λευκωσία, Κύπρος.

2010, 2009 – Διαχρονική Γκαλερύ, Λευκωσία, Κύπρος.

2008 – Γκαλερύ Peter’s, Λεμεσός, Κύπρος.

2008 – Γκαλερύ Κύκλος, Πάφος, Κύπρος.

2007 – Γκαλερύ Ασπέλια, Λάρνακα, Κύπρος.

2006, 2005 – Διαχρονική Γκαλερύ, Λευκωσία, Κύπρος.

 

Ομαδικές εκθέσεις

 

2013 – Ούτε Μία Μέρα Χωρίς Γραμμή. Πινακοθήκη της Λάρνακας, Κύπρος.

2013 – Κυπριακή Γωνιά, Λάρνακα, Κύπρος.

2012 – Συμπόσιο Πινακοθήκη της Plyos – Ρωσσία

2012 – Προβολή Τέχνης. Λάρνακα – Ευρώπη. Πινακοθήκη της Λάρνακας, Κύπρος.

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image