Οικονόμου Κώστας

Image

Ζωγράφος και χαράκτης. Ο Κώστας Οικονόμου γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κισσόνεργα της επαρχίας Πάφου. Αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο της Μόρφου το 1945 (όπου είχε δάσκαλό του στην τέχνη τον ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή). Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης και παιδαγωγικών στο King Alfred's College στο Γουίντσεστερ της Αγγλίας (1956-57) καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1971-72).

 

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δάσκαλος και διευθυντής σε δημοτικά σχολεία, καθώς και ως καθηγητής της τέχνης στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας κατά το 1952-53. Από το 1970 μέχρι και την αφυπηρέτησή του το 1985, ήταν επιθεωρητής τέχνης των σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

 

Ως δάσκαλος, καθηγητής και επιθεωρητής, ο Κώστας Οικονόμου εργάστηκε για τη διάδοση και καλύτερη προώθηση του μαθήματος της τέχνης στα σχολεία της Κύπρου. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος και επίτροπος της Παγκύπριας Ένωσης Φιλοτέχνων, ιδρυτικό μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (Ε.ΚΑ.ΤΕ.), του οποίου διετέλεσε και αντιπρόεδρος, και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού για την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης (παράρτημα της IN.S.E.A. [International Society for Education through Art]).

 

Ως καλλιτέχνης, εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε με τη χαρακτική, την κεραμική και με το ανάγλυφο από τσιμέντο, τεχνική που έμαθε από τον στενό του φίλο καλλιτέχνη Χριστόφορο Σάββα (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Στη ζωγραφική του (λάδι, ακρυλικό, ακουαρέλα) κυριαρχεί θεματογραφικά το κυπριακό τοπίο και λιγότερο η ανθρώπινη φιγούρα· αντίθετα, στην χαρακτική του εργασία κυριαρχεί η ανθρώπινη παρουσία με κοινωνικούς προβληματισμούς.

 

Ο Kώστας Oικονόμου έχει παρουσιάσει το έργο του σε 17 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές στην Kύπρο και το εξωτερικό και πήρε μέρος στις αντιπροσωπευτικές εκθέσεις σύγχρονης Κυπριακής τέχνης σε ξένες χώρες.  Έργα του βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη στη Λευκωσία, στις Πινακοθήκες Δήμου Πάφου, Δήμου Κέρκυρας, Λετονίας, Βουλγαρίας κ.α. Γλυπτά του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (ανάγλυφο στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, Ηρώο Πεσόντων, κοινότητα Τσάδας, Πάφος).

 

Πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image